Daug pavojingiau nei Laimo liga ir encefalitas. Mokslininkai įspėja apie mirtiną ligą, kurią perneša erkės  (2)

Didėjanti Povasano virusinės ligos, sunkios erkių platinamos ligos, grėsmė primena, kad ne visi pavojai yra gerai žinomi. Nepaisant šios ligos retumo, jos pasekmės gali būti pražūtingos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Laimo liga yra gana gerai žinoma, Povasano (Powassan) virusinė liga*, nepaisant jos retumo, kelia didesnę grėsmę. Tai gali sukelti rimtų neurologinių problemų, tokių kaip encefalitas ar meningitas, rašo „The Washington Post“.

*Powassan virusas (POWV) yra erkių platinamas flavivirusas, aptinkamas Šiaurės Amerikoje ir Rusijos Tolimuosiuose Rytuose. Jis pavadintas pagal Powassano miestelį Ontarijuje, Kanadoje, kur buvo pirmą kartą aptiktas 1958 m. Virusas gali sukelti encefalitą, smegenų infekciją. Patvirtintų vakcinų ar antivirusinių vaistų nėra. Erkių įkandimų prevencija yra geriausia atsargumo priemonė.

Povasano virusinė liga yra rimta, kartais mirtina liga, perduodama įkandus užsikrėtusioms erkėms. Nors tai reta liga, 2015–2021 m. JAV kasmet užregistruojami vidutiniškai 26 atvejai. Pvz.,Laimo ligos atvejų JAV kasmet užregistruojama apie 30 000.

Pradiniai Povasano virusinės ligos simptomai yra panašūs į gripo simptomus, aiškina Jeannine Smith, Viskonsino universiteto Medicinos ir visuomenės sveikatos mokyklos infekcinių ligų specialistė. Rimtesni simptomai gali būti sumišimas, koordinacijos praradimas ir net traukuliai. Diagnozė nustatoma atlikus kraujo ar smegenų skysčio tyrimus. Nors nėra specifinių vaistų nuo šios būklės, lengvus simptomus galima palengvinti nereceptiniais skausmą malšinančiais vaistais, skysčiais ir poilsiu. Sunkesniais atvejais gali prireikti hospitalizacijos, kad būtų palaikomas kvėpavimas ir sumažintas smegenų patinimas.

Virusas didžiausią pavojų kelia žmonėms, kurie laiką leidžia lauke tankios augmenijos vietose, ypač nuo vėlyvo pavasario iki rudens vidurio.

 

Pagyvenę žmonės ir žmonės su nusilpusia imunine sistema, ypač vartojantys imunosupresinius vaistus, yra labiau linkę susirgti sunkia liga.

Pasak JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų arboviruso epidemiologės Nicole Lindsey, nuo Povasano viruso ligos, kurios mirtingumas yra vienas didžiausių JAV erkių platinamų ligų atveju, sunkiais atvejais miršta maždaug vienas iš 10 žmonių. Maždaug pusė išgyvenusiųjų turi ilgalaikių sveikatos problemų, tokių kaip pasikartojantys galvos skausmai, raumenų masės ir jėgos praradimas bei atminties sutrikimai.

Skirtingai nuo kitų ligų, Povasano virusas nėra perduodamas kosint, liečiant ar čiaudint. Tačiau Ligų kontrolės ir prevencijos centre užregistruoti keli atvejai, kai liga buvo perduodama žmogui perpilant kraują.

Vengti erkių yra geriausia apsauga nuo užsikrėtimo Povasano virusu. Nuodugniai apžiūrėti drabužius ir kūną, ar nėra erkių po pasivaikščiojimo lauke, itin svarbu, nes jos gali pasislėpti plaukuose, po pažastimis, už ausų ir net bamboje. Atsargumo priemonės apima drabužių apdorojimą erkes atbaidančiomis priemonėmis, ilgų kelnių dėvėjimą ir jų kišimą į kojines. Taip pat gali padėti prausimasis duše per dvi valandas nuo patekimo į patalpą ir drabužių džiovinimas džiovykloje 10 minučių.

 

Erkių platinamų ligų plitimo eskalacija aiškinama erkių populiacijos ir teritorijos plėtra. Klimato kaita, kuri pailgina šiltąjį sezoną, sukuria optimalias sąlygas erkėms rasti šeimininkus.

Nors kitos erkių platinamos ligos, tokios kaip Laimo liga, anaplazmozė ir babeziozė, yra plačiai paplitusios, Povasano viruso infekcijos naminiams gyvūnėliams atvejų neužfiksuota. Tačiau naminiai gyvūnai gali atsinešti užsikrėtusių erkių į namus, todėl labai svarbu nuodugniai patikrinti, ar nėra erkių, kai gyvūnai yra lauke.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai (2)