Atskleidė, kurią savaitės dieną didžiausia tikimybė patirti infarktą  (1)

Didžiosios Britanijos širdies ir kraujagyslių draugijos konferencijoje pristatyto tyrimo duomenimis, pirmadienį dažniau nei bet kurią kitą savaitės dieną ištinka gyvybei pavojingas širdies smūgis, praneša „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miokardo infarktas su ST segmento pakilimu (STEMI,) įvyksta, kai pagrindinė arterija, aprūpinanti širdies raumenį krauju, visiškai užsikemša dėl apnašų arba krešulio. Dėl užsikimšimo žūsta širdies raumuo, todėl širdis negali efektyviai pumpuoti kraujo po kūną.

STEMI pavadinimas kilęs nuo elektrokardiogramoje (EKG) matomo ST segmento pakilimo, kuris rodo, kad pakito elektrinių impulsų laidumas širdyje, ypač apatiniuose jos skyriuose (skilveliuose).

Dabar tyrėjai išanalizavo 10 528 pacientų visoje Airijoje, kurie 2013-2018 m. buvo paguldyti į ligoninę dėl STEMI, duomenis.

Jie nustatė, kad STEMI dažnis buvo didžiausias pirmadienį, o STEMI, įvykusių sekmadienį, dažnis taip pat buvo didesnis, nei tikėtasi. Šį reiškinį jie pavadino „mėlynuoju pirmadieniu“ (angl. blue monday), tačiau nežino, kodėl jis atsiranda.

„Nustatėme stiprų statistinį ryšį tarp darbo savaitės pradžios ir sergamumo“, – sakė tyrimui vadovavęs Belfasto sveikatos ir socialinės rūpybos tresto darbuotojas Jackas Laffanas.

 

Tyrėjai mano, kad tai gali būti susiję su organizmo cirkadiniu ritmu – fiziniais, psichiniais ir elgesio pokyčiais, vykstančiais pagal 24 valandų ciklą, dar vadinamą organizmo „vidiniu laikrodžiu“. Cirkadiniai ritmai lemia miego ir valgymo įpročius, hormonus ir kūno temperatūrą, todėl svarbu laikytis kasdienės rutinos, taip pat ir savaitgalį.

Arba tai gali būti susiję su stresu grįžus į darbą po savaitgalio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: