Mokslininkai išsiaiškino, kas vyksta smegenyse akimirką prieš mirtį  ()

Mokslininkai pastebėjo, kad mirštančių pacientų smegenų aktyvumas padidėjo. Tai vienas iš nedaugelio atvejų, kai mokslininkai turėjo galimybę išmatuoti žmonių smegenų aktyvumą prieš pat „mirtį“ ir po jos. Tai gali padėti paaiškinti paslaptingus išgyvenimus akimirkomis prieš mirtį, praneša „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai teigia, kad tai gali padėti paaiškinti keistus reiškinius, apie kuriuos pasakoja žmonės, buvę per plauką nuo mirties, pavyzdžiui – prieš akis prabėgančius viso gyvenimo prisiminimus.

Praėjusį mėnesį paskelbtame tyrime mokslininkai teigė, kad artimos mirties patirtis „meta iššūkį mūsų pagrindiniam supratimui apie mirštančias smegenis“. Todėl tokie tyrimai, kaip šis, yra labai svarbūs siekiant susidaryti aiškesnį vaizdą apie žmogaus patirtį akimirkomis prieš mirtį.

Smegenų veikla akimirkomis prieš mirtį

Keturi naujausiame tyrime dalyvavę pacientai buvo ištikti komos ir jų šeimoms leidus buvo atjungti nuo gyvybę palaikančių aparatų. Tuo metu elektroencefalogramos jutikliais buvo matuojamas pacientų smegenų aktyvumas, kai jiems sustojo širdis.

Tyrėjai nustatė, kad dviem iš keturių mirštančių pacientų gama bangos – smegenų aktyvumas, susijęs su aiškiais sapnais ir haliucinacijomis – kilo net ir sustojus širdžiai.

Mokslininkai ilgą laiką manė, kad smegenys miršta kartu su likusiu kūnu, tačiau naujausias tyrimas rodo, kad žmonės gali išlaikyti tam tikrą sąmonės lygį, kuris leidžia jiems mirštant patirti sapnus, pranešė „Vice“.

 

„Atradus ryškų ir organizuotą gama aktyvumą mirštančiose smegenyse, galima daryti prielaidą, kad apymirtinė patirtis yra mirštančių smegenų, kurios suaktyvėja mirties metu, produktas“, – „Vice“ sakė pagrindinis tyrimo autorius Jimo Borjiginas.

„Mano manymu, mūsų tyrimas gali būti geriausias, koks tik kada nors bus atliktas, siekiant rasti nervinius artimos mirties sąmonės požymius“, – sakė J.Borjiginas.

Ankstesniuose mirštančių žiurkių tyrimuose J.Borjiginas pastebėjo tokį pat smegenų veiklos padidėjimą, tačiau istoriškai tai buvo labai sunku ištirti žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()