Šis populiarus vitaminas gali padėti sumažinti širdies ligų riziką  ()

Žinome, kad vitaminas D yra naudingas mūsų organizmui, tačiau jau seniai diskutuojama, ar jo vartojimas turi realios naudos sveikatai. Naujausias tyrimas šiuo klausimu rodo, kad tokie papildai gali sumažinti širdies smūgio riziką, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tyrimo duomenimis, vartojant vitaminą D „didelio širdies ir kraujagyslių įvykio“ rizika sumažėjo tik nežymiai, jis tikrai naudingas siekiant išsiaiškinti šių ir kitų sveikatos veiksnių ryšį.

Pasak pagrindinės tyrimo autorės, epidemiologės Rachel Neale iš QIMR Berghoferio medicinos tyrimų instituto Australijoje, tai antras pagal dydį tyrimas, kuriame nagrinėjami vitamino D papildai ir širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Tyrimo imtis pakankamai didelė – 21 302 pacientai nuo 60 iki 84 metų amžiaus, todėl dabar bus galima atlikti daugiau darbų ir išsamiau išanalizuoti šį ryšį.

„Mūsų tyrimas parodė, kad vitamino D papildai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, o apsauginis poveikis gali būti ryškesnis tiems, kurie vartoja statinus ir kitus vaistus nuo širdies ligų“, – sakė mokslininkė.

Tyrimo dalyviai penkerius metus vartojo vitamino D papildų arba placebą.

Vitamino D grupėje 6 proc. dalyvių patyrė didelį širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimą, palyginti su 6,6 proc. dalyvių, vartojusių placebą. Vitamino D grupėje širdies priepuolių buvo 19 proc. mažiau, o insulto atvejų skaičius nesiskyrė.

 

Statistika parodė, kad vitamino D papildai buvo naudingesni tiems, kurie tyrimo pradžioje vartojo statinus ar kitus širdies sveikatą gerinančius vaistus – tai dar vienas įdomus atradimas, kurį reikėtų toliau tirti.

Tyrėjai nori pabrėžti, kad niekas neturėtų pradėti vartoti vitamino D papildų širdžiai, prieš tai nepasitaręs su gydytoju, ypač vyresnio amžiaus žmonės, sergantys tam tikromis ligomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()