Mokslininkai ištyrė kavos poveikį smegenų veiklai: paaiškėjo netikėtas faktas  ()

Daugelis neįsivaizduoja savo ryto be kavos puodelio. Esą kitaip trūks energijos, o ir nuotaika bus niūri. Bet ar tikrai? Bendras Ispanijos ir Portugalijos akademikų atliktas tyrimas nustatė, kad smegenys gali „meluoti“ apie teigiamą kavos poveikį. Pasirodo, daugelio mėgiamas gėrimas atlieka ir ritualinę funkciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai žurnale „Frontiers in Behavioral Neuroscience“ paskelbtame straipsnyje teigiama, kad budrumo jausmas, kurį patiria žmonės, pradedantys dieną nuo kavos puodelio, iš tikrųjų gali būti placebo efektas, susijęs su kavos gėrimo potyriu, o ne tik su paties kofeino poveikiu.

Tyrėjai atliko magnetinio rezonanso tyrimus (MRT) žmonėms, kurie per dieną išgerdavo bent vieną puodelį kavos. Tyrimo dalyviams iš pradžių MRT atliktas, kai jie bent tris valandas nevartojo nieko, kas sudėtyje turėtų kofeino. Tada vieni savanoriai išgėrė kavos, o kiti – kofeino papildus.

Maždaug 240 mililitrų kavos puodelyje yra 80–100 miligramų kofeino. Ši medžiaga stimuliuojančiai veikia centrinę nervų sistemą, jungiasi prie adenozino receptorių, kurie paprastai sukelia mieguistumą. Taip kofeinas skatina budrumą, o dopaminas didina smegenų aktyvumą. Todėl kofeino vartojimas pakelia energijos lygį ir padeda susikaupti, pranešė Harvardo visuomenės sveikatos mokykla.

Todėl tyrimo autoriai tikėjosi, kad atlikus MRT tyrimus tiek išgėrus kavos su kofeinu, tiek pavartojus kofeino, tam tikri smegenų tinklai bus labiau integruoti.

MRT tyrimais gautos smegenų aktyvumo nuotraukos parodė, kad išgėrus kavos ir pavartojus kofeino žmonėms iš tiesų yra lengviau atsibusti ir jaustis budriems.

 

„Išgėrę kavos tiriamieji buvo labiau pasirengę veikti ir budriau reagavo į išorinius dirgiklius“, – paaiškino Jaume I universiteto (Valensija, Ispanija) neuropsichologijos tyrėja ir viena šio tyrimo bendraautorių Maria Pico-Perez.

Tačiau MRT nuotraukos taip pat parodė, kad išgėrus kavos suaktyvėja smegenų dalys, atsakingos už darbinę atmintį, kognityvinę kontrolę ir į tikslą orientuotą elgesį. Papildų, kuriuose yra kofeino, vartojimas tokio poveikio nesukėlė. Vadinasi, tokiam efektui reikalingas ne tik kofeinas, bet ir kavos gėrimo potyris.

Tyrėjų nuomone, ypatingą kavos poveikį lemia „išskirtinis kvapas, skonis arba psichologiniai lūkesčiai, susiję su šio gėrimo vartojimu“.

 

Autoriai pripažino savo tyrimo trūkumus: jie nepabandė aiškintis, ar kava be kofeino gali duoti tokius pačius rezultatus kaip ir kava su kofeinu. Tyrėjai taip pat nurodė, kad kavos mėgėjų patirta nauda iš tikrųjų gali būti susijusi su abstinencijos simptomų, kurie šiame tyrime nebuvo tiriami, palengvinimu.

„Be to, tarp tyrimo dalyvių gali būti individualių kofeino metabolizmo skirtumų, kuriuos būtų įdomu ištirti ateityje,“ – teigė Minho universiteto (Braga, Portugalija) profesorius ir vienas iš tyrimo bendraautorių Nuno Sousa.

Parengta pagal „Newsweek“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(9)
(-5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: