Ištyrė, kaip alkoholis paveikia kraujospūdį: nustebo net mokslininkai  ()

Aukštą kraujospūdį turintiems žmonėms gydytojai pataria atsisakyti alkoholio. Verčiau paklausyti medikų, rodo naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, organizmo veiklą sutrikdyti gali ir nedideli alkoholio kiekiai. Pasak tyrėjų, vos vienas standartinis alkoholinis gėrimas per dieną padidina sistolinį kraujospūdį. Tai galioja ir vyrams, ir moterims, ir net tiems, kurie neserga hipertenzija – aukšto kraujospūdžio liga.

Tyrimui vadovavęs epidemiologijos ir visuomenės sveikatos profesorius dr. Marco Vinceti iš Modenos ir Emilijos Redžo universiteto (Italija) paaiškino, kad nepastebėtas joks teigiamas nedidelio alkoholio kiekio vartojimo poveikis.

Priešingai – tyrimo metu nustatyta, kad alkoholis neigiamai paveikia sistolinį kraujospūdį. Metams bėgant jis padidėdavo net ir tiems žmonėms, kurie išgerdavo atrodytų nedaug alkoholio.

Nedideli alkoholio kiekiai taip pat didina ir diastolinį kraujospūdį, tačiau tai galioja tik vyrų atveju, teigiama tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „Hypertension“.

Aukštas kraujospūdis sukuria spaudimą, kuris su laiku pažeidžia kraujagysles, širdį ir kitus organus, todėl didėja tokių ligų kaip širdies priepuoliai ir insultas rizika.

Pavyzdžiui, 120/80 mmHg – normalus kraujospūdis. Pirmasis šio rodmens skaičius vadinamas sistoliniu kraujospūdžiu, o antrasis – diastoliniu kraujospūdžiu.

„Ir sistolinis, ir diastolinis kraujospūdis prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos, tačiau sistolinis kraujospūdis neabejotinai yra svarbiausias rizikos veiksnys“, – sakė tyrimo bendraautorius ir Pasaulinės hipertenzijos lygos (angl. World Hypertension League, WHL) prezidentas dr. Paulas Wheltonas.

Saugus alkoholio kiekis – mitas?

„Alkoholis tikrai nėra vienintelis veiksnys, lemiantis kraujospūdžio padidėjimą, tačiau mūsų išvados patvirtina, kad jis reikšmingai prisideda“, – sakė M.Vinceti. – Patartina riboti alkoholio vartojimą, dar geriau jo apskritai vengti.“

Medicinos bendruomenė jau anksčiau žinojo, kad alkoholis didina kraujospūdį. Pasak ekspertų, tyrime nauja tai, kad net nedidelis alkoholio kiekis turi įtakos kraujospūdžiui.

 

„Tai dar vienas tyrimas, rodantis, kad saugaus alkoholio kiekio gali ir nebūti“, – pastebi medikai.

Nustebo ir tyrėjai

Naujausioje apžvalgoje analizuojami septynių tyrimų, 1997–2021 m. laikotarpiu atliktų Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, duomenys. Vidutiniškai penkerius metus buvo stebima daugiau kaip 19 tūkst. suaugusiųjų nuo 20 iki maždaug 70 metų amžiaus.

Tyrimų dalyviams anksčiau nebuvo diagnozuotas alkoholizmas, besaikis alkoholio vartojimas, diabetas, širdies ir kraujagyslių ar kepenų ligos.

Visi jie pirmiausia užpildė klausimynus apie įprastinį suvartojamo alkoholio kiekį, kuris buvo perskaičiuotas į gryno alkoholio gramus, kad būtų išvengta skirtumų tarp šalių dėl to, kas yra „standartinis gėrimas“. Pavyzdžiui, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nustatytas standartas yra 10 gramų alkoholio viename gėrime, o JAV – 14 gramų.

Dėl to atsiranda painiava. Antai, vienoje taurėje vyno gali būti daugiau alkoholio nei vienas standartinis alkoholio vienetas.

 

Žmogui nėra paprasta įvertinti, kokį alkoholio kiekį jis išgėrė. „Manome, kad suvartojome vieną standartinį gėrimą, bet taip nėra“, – pastebėjo P.Wheltonas.

Statistinius duomenis pasitelkę tyrėjai nubraižė grafiką, kaip įvairūs alkoholio kiekiai ilgainiui paveikė kraujospūdį. Išgeriant vidutiniškai 12 g alkoholio per dieną, t. y. mažiau nei vieną standartinį gėrimą JAV standartais, sistolinis kraujospūdis per penkerius metus vidutiniškai nežymiai padidėjo 1,25 mm Hg labiau nei alkoholio visai nevartojant.

„Buvome šiek tiek nustebę, kad ir nedidelio alkoholio kiekio vartojimas buvo susijęs su ženklesniu kraujospūdžio pokyčiu bėgant laikui“, – prisipažino M.Vinceti.

Tiesa, jis pridūrė, kad daug alkoholio geriantiems žmonėms kraujospūdžio padidėjimas buvo žymiai ryškesnis. Vadinasi, kuo daugiau alkoholio suvartojama, tuo didesnė kyla rizika turėti aukštą kraujospūdį.

 

Žmonių, kurie per dieną vidutiniškai suvartojo 48 g alkoholio, arba beveik 3,5 standartinio gėrimo, sistolinis kraujospūdis per tą patį laikotarpį padidėjo beveik 5 mm Hg, palyginti su visai alkoholio negeriančiaisiais.

Pasak P.Wheltono, alkoholis yra toks pat svarbus aukšto kraujospūdžio rizikos veiksnys, kaip ir didelis natrio suvartojimas, per mažas vaisių ir daržovių kiekis mityboje ir nepakankamas fizinis aktyvumas.

Tyrėjai atkreipė dėmesį ir į tai, kad neigiamas alkoholio poveikis buvo dar ryškesnis žmonėms, kurių kraujospūdis tyrimo pradžioje jau buvo padidėjęs.

„Tai rodo, kad žmonėms, kurių kraujospūdis turi tendenciją didėti, gali būti naudingiausia gerti ypač nedaug arba visai atsisakyti alkoholio“, – sakė P.Wheltonas.

Medikai pabrėžia, kad norint išlaikyti sveiką kraujospūdį reikia ne tik būti atsargiems su alkoholiu, bet ir vartoti kuo mažiau druskos, mankštintis, palaikyti sveiką kūno svorį, gerti gydytojo paskirtus vaistus.

Parengta pagal CNN inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()