Paaiškėjo, kad populiarus vaistas žudo vėžio ląsteles  (1)

Plačiai vartojamas kraują skystinantis vaistas varfarinas pasižymi stipriomis priešvėžinėmis savybėmis, skelbia naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolumbijos universiteto (JAV) tyrėjai, pasitelkę žmogaus ląsteles ir laboratorines peles, nustatė kad varfarinas naudingas savidestrukcijos mechanizmui, kurį ląstelės inicijuoja aptikusios mutacijas ar kitus pakitimus.

„Mūsų išvados rodo, kad varfarinas galėtų būti pritaikytas įvairiems onkologiniams susirgimams, įskaitant kasos vėžį, gydyti“, – sakė tyrimui vadovavęs profesorius Wei Gu.

Aptariamas tyrimas prieš kelias savaites buvo paskelbtas moksliniame žurnale „Cell Metabolism“.

Feroptozė pažabos vėžį?

Priešvėžines varfarino savybes tyrėjai pastebėjo, kai siekė atskleisti molekulinius procesus, reguliuojančius feroptozę – ląstelių mirties mechanizmą, kurį neseniai atrado Kolumbijos universiteto chemikas Brentas Stockwellas.

Vėžio tyrėjai svajoja panaudoti feroptozę vėžinėms ląstelėms naikinti. Feroptozę skatinantys vaistai gali būti ypač naudingi gydant vėžinius susirgimus, prieš kuriuos dabartinis gydymas nėra toks veiksmingas.

Siekdama sužinoti daugiau apie tai, kaip feroptozė kontroliuojama ląstelėje, tyrėjų komanda atliko melanomos paveiktų žmogaus ląstelių genetinius tyrimus, kad nustatytų genus, kurie prisideda prie feroptozės. Kaip ir tikėtasi, buvo nustatyti keli anksčiau iki tol žinoti feroptozės genai, tačiau išryškėjo naujas genas: VKORC1L1.

Atlikę laboratorinius tyrimus mokslininkai nustatė, kad VKORC1L1 genas yra stiprus feroptozės inhibitorius (paprasčiau – slopiklis), o VKORC1L1 praradimas palengvina feroptozinę ląstelių mirtį.

Vėžiu sirgusių pacientų ligos istorijų analizė parodė, kad pacientai, kurių VKORC1L1 aktyvumo lygis buvo žemas, paprastai gyveno ilgiau nei pacientai, kurių VKORC1L1 aktyvumo lygis buvo aukštesnis.

 

Varfarinas skatina vėžinių ląstelių feroptozę Varfarinas – daugiau nei pusę amžiaus naudojamas vaistas, medicinos reikmėms patvirtintas dar 1954 m. Varfarinas dažnai naudojamas kaip priemonė išvengti kraujo krešulių, galinčių sukelti insultą, miokardo infarktą ar plaučių emboliją.

Šis vaistas taip pat yra žinomas VKORC1L1 inhibitorius, todėl mokslininkai tyrė jo kaip vaisto nuo vėžio potencialą. Paaiškėjo, kad varfarinas, mažindamas VKORC1L1 aktyvumą, jautrino žmogaus kasos vėžio ląsteles feroptozei ir stipriai slopino naviko augimą pelių kasos vėžio modelyje.

Kitų tyrimų duomenys taip pat patvirtina teoriją, kad varfarinas gali padėti kovoti su vėžiu. Varfarinas ir kiti antikoaguliantai skiriami vėžiu sergantiems pacientams, kuriems yra padidėjusi kraujo krešulių susidarymo rizika.

 

Neseniai pastebėta, kad kasos, skrandžio ir storosios žarnos vėžiu sergantys pacientai, gavę varfarino, išgyveno gerokai ilgiau nei tie, kurie vartojo kitus kraują skystinančius vaistus.

„Kadangi varfarinas klinikinėje praktikoje plačiai naudojamas vėžiu sergantiems pacientams, manome, kad šis medikamentas netrukus galėtų būti išbandytas kaip priešvėžinis vaistas, ypač navikams, kurių VKORC1L1 raiškos lygis yra aukštas“, – sakė W.Gu.

Pasak jo, varfarinas gali apsaugoti ne tik kasos ir skrandžio, bet ir kitų tipų vėžių.

Parengta pagal „MedicalXpress“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(43)
(2)
(41)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: