Daugelis to nežino. Skelbia iš kur atsiranda pilvo riebalai  ()

Alkoholis gali paskatinti svorio augimą, ypač jei jo išgeriama nemažai. Gausus alkoholio vartojimas gali suaktyvinti hormonus, kurie skatina apetitą, stiprina alkio jausmą ir stresą. Negana to, alkoholiniuose gėrimuose esančios kalorijos beveik neturi maistinės vertės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar taip vadinamas alaus pilvukas atsiranda dėl alkoholio poveikio organizmui? Trumpas atsakymas – ne visiškai. Tik nedidelė dalis iš alkoholio gautų kalorijų riebalų pavidalu nusėda ties juosmeniu.

Tačiau kepenys pirmiau skaido alkoholį, o tik po to riebalus. Kitaip tariant, kol vartojate alkoholį kepenys yra „užsiėmusios“ ir su maistu gauti riebalai nėra efektyviai deginami.

Jei manote, kad alkoholio vartojimas gali turėti įtakos jūsų svoriui, štai keletas paaiškinimų, kaip alkoholis gali pakeisti žmogaus kūno sudėjimą.

Poveikis hormonams

Dėl alkoholio gali sutrikti hormonus išskiriančių liaukų veikla ir padidėti kūno svoris.

Paprastai organizmo liaukos tiksliai nustatytu laiku išskiria reikiamą kiekį hormonų, kurie siunčia pranešimus į audinius. Šie pranešimai padeda organizmui valdyti stresą ir reguliuoti energijos lygį bei medžiagų apykaitą.

Pavyzdžiui, antinksčiai išskiria streso hormoną kortizolį. Paprastai kortizolis paskatina organizmo reakciją į stresą – padidina kraujospūdį ir širdies ritmą.

Dėl gausaus alkoholio vartojimo antinksčiai gali tinkamai nesureguliuoti išskiriamo kortizolio kiekio.

Nustatyta, kad padidėjęs kortizolio kiekis organizme gali paskatinti riebalų kaupimąsi ties juosmeniu. Kortizolis turi įtakos riebalinio audinio pasiskirstymui ir didina potraukį kaloringam maistui.

Skatina alkio jausmą

Galbūt pastebėjote, kad išgėrus keletą gėrimų labiau norisi nesveiko maisto.

Dauguma alkoholio poveikio apetitui ir alkiui tyrimų buvo atlikta su gyvūnais, tad iki galo nėra aišku, kaip alkoholis sukelia alkio jausmą žmogui.

Su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad alkoholis suaktyvina smegenų ląsteles, kurios signalizuoja apie stiprų alkį.

Kitas paaiškinimas – alkoholis gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje, o tai skatina alkį. Pastebėta, kad žmonėms norisi daug angliavandenių turinčio maisto, jei gliukozės kiekis jų kraujyje šiek tiek sumažėja.

 

Todėl ypač atsargiai alkoholį vartoti patariama diabetu sergantiems žmonėms. Alkoholį geriant kartu su vaistais nuo diabeto, ypač tuščiu skrandžiu, gali sumažėti cukraus kiekis kraujyje.

Pilvo riebalai

Tiesa, tik nedidelė dalis išgerto alkoholio kalorijų organizme virsta riebalais. Tačiau, kaip minėta aukščiau, alkoholis stabdo jų skaidymą organizme. Rezultatas – ties juosmeniu kaupiasi įkyrūs pilvo riebalai.

Deja, bet pilvo riebalai susiję ir su įvairiomis komplikacijomis sveikatai: aukštu cholesterolio kiekiu, padidėjusiu kraujospūdžiu, širdies ligomis, 2 tipo cukrinio diabeto išsivystymu.

Alkoholio paskatintas riebalų kaupimąsis pilvo srityje labiau būdingas vyrams. Moterys gali papilnėti pilvo srityje po menopauzės, kai natūraliai sumažėja estrogenų kiekis.

„Tuščios“ kalorijos

 

Alkoholyje esančios kalorijos nesuteikia beveik jokių naudingų maistinių medžiagų ar mineralų. Todėl sakoma, kad alkoholiniuose gėrimuose yra daug „tuščių“ kalorijų.

Kokteiliai ir įvairūs gėrimų deriniai dažnai turi daugiau kalorijų nei alus ir vynas. Likeris, sultys ir sirupas prideda papildomų kalorijų. Pavyzdžiui, standartinio dydžio pina colada kokteilis gali turėti net 500 kalorijų.

Gerai sveikatai palaikyti reikia angliavandenių ir baltymų, kuriuose gausu maistinių medžiagų. „Tuščios“ kalorijos nepadeda auginti raumenų, atkurti audinių ar palaikyti stiprių kaulų.

Nustatyta, kad žmonės, kurie vartoja daug „tuščių“ kalorijų turintį maistą ir gėrimus, turi didesnę antsvorio ir nutukimo riziką nei kiti.

Gadina miegą

 

Taip, alkoholis pasižymi raminančiu poveikiu, kuris gali padėti atsipalaiduoti, net užmigti. Vis dėlto tyrimai rodo, kad per didelis alkoholio vartojimas susijęs su prasta miego trukme ir kokybe.

Ilgainiui dėl miego trūkumo gali padidėti svoris. Manoma, kad neišsimiegoję žmonęs valgo daugiau, jiems sunkiau atsispirti potraukiui užkandžiauti.

Ar atsisakius alkoholio svoris ims kristi?

Trūksta įrodymų, kad sumažėjęs alkoholio vartojimas būtų susijęs su tirpstančiais kilogramais. Tiesa, pastebėta, kad mažesnis alkoholio vartojimas padeda sumažinti impulsyvaus elgesio pasireiškimus, įskaitant persivalgymą.

Geležinė taisyklė: norint numesti svorio, reikia sumažinti kalorijų suvartojimą. Jei alkoholį vartosite saikingiau, išsikeltų mitybos tikslų laikytis bus lengviau.

Parengta pagal health.com inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(6)
(18)

Komentarai ()