Nustatė, kas vyksta su rūkančių paauglių smegenimis. Gali paaiškinti, kaip tai virsta priklausomybe  ()

Neurologinių vaizdų tyrimas atskleidė, kad žmonių, kurie labiau linkę pradėti rūkyti paauglystėje, pilkųjų ląstelių kiekis dviejose svarbiose smegenų srityse yra mažesnis, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė komanda, vadovaujama Kinijos Fudano universiteto bioinformatiko Tianye Jia ir kognityvinių neurobiologo Shitong Xiang, palygino daugiau kaip 800 žmonių smegenų magnetinio rezonanso tomografijas, surinktas Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Airijoje skirtingais laikotarpiais.

Savanoriai taip pat atsakė į klausimus apie asmenybės bruožus.

Tada mokslininkai palygino tuos, kurie pradėjo rūkyti būdami 14 metų, su nerūkančiaisiais ir tyrimą dar kartą pakartojo su tais pačiais asmenimis, sulaukusiais 19 ir 23 metų.

Vaizdai atskleidė, kad tų, kurie pradėjo rūkyti nuo 14 metų, pilkųjų ląstelių kairėje ventromedialinėje prefrontalinėje žievėje (smegenų dalis, susijusi su emocijų reguliavimu, sprendimų priėmimu ir savikontrole) buvo palyginti mažiau, rašo sciencealert.com.

Po penkerių metų atliktos skenogramos parodė, kad priešinga tos pačios smegenų srities dalis (dešinėje) rūkančiųjų grupėje taip pat sumažėjo, palyginti su nerūkančiaisiais. Ši ventromedialinės prefrontalinės žievės pusė taip pat susijusi su malonumu.

„Ventromedialinė prefrontalinė žievė yra pagrindinė dopamino, smegenų cheminės medžiagos, kuri sukelia malonumą, sritis. Nuo seno manoma, kad dopaminas ne tik vaidina svarbų vaidmenį suteikiant malonius potyrius, bet ir daro įtaką savikontrolei“, – aiškina Kembridžo universiteto psichiatrė Barbara Sahakian.

Klausimynų rezultatai gali rodyti, kodėl.

Dalyviai, kurių atsakymai atskleidė didesnį polinkį į jaudinančių pojūčių siekimą, dažniau turėjo sumažėjusią smegenų medžiagą dešinėje ventromedialinės prefrontalinės žievės pusėje. Tuo tarpu didesnis naujų pojūčių ieškojimas buvo susijęs su mažesniu pilkosios medžiagos kiekiu kairėje pusėje, rašo sciencealert.com.

 

Tai lemia ne tokius efektyvius „stabdžius“ ir didesnį rizikos prisiėmimą, t. y. elgesį, kuris didina paauglių rūkymo tikimybę.

„Tuomet rūkaliai patiria pernelyg didelį pilkosios medžiagos nykimą dešiniojoje priekinėje skiltyje, o tai susiję su elgesiu, kuris sustiprina psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą. Tai gali būti priežastinis paaiškinimas, kaip jauni žmonės pradeda rūkyti ir kaip tai virsta priklausomybe“, – teigė T.Jia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()