Sūrį valgykite atidžiai! Štai ką gamintojai į juos įdeda. Praryti gali bet kas  (2)

Jeigu kada pirksite šio sūrio, atidžiai pažvelkite į etiketę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italijos parmezano sūrio gamintojai daugelį metų kovojo su klastotėmis, tačiau dabar kova pasiekė naują lygmenį – Parmesan-Reggiano, kaip oficialiai vadinamas originalus parmezano sūris, dabar yra žymimas valgomomis mikroschemomis, praneša „Wall Street Journal“. Jos įdėtos tik ant didelių 40 kilogramų sūrio galvų.

Nauja mikroschema padės kovoti su sukčiavimu naudojant blokų grandinės stebėjimą ir atsargų kontrolę realiuoju laiku. Smėlio grūdelio dydžio mikroschema įdėta į maistui saugaus kazeino etiketę šalia QR kodų. Kai nuskaitoma lazeriniu skaitytuvu, ji suteikia unikalų serijos ID, kuris padeda patikrinti sūrio galvos autentiškumą.

Naujieji lustai, kuriuos gamina Čikagoje įsikūrusi „P-Chip“, naudoja blokų grandinės technologiją duomenims autentifikuoti, todėl sūrį galima atsekti iki panaudoto pieno gamintojo. Lustai buvo nuodugniai bandomi su daugiau nei 100 000 sūrių daugiau nei metus, todėl gali būti, kad jau laikėte tokį sūrį rankose. Gamintojų konsorciumas nori būti tikras, kad lustai atitinka Parmesan-Reggiano brandinimo reikalavimus, kurie yra ne trumpesni kaip vieneri metai, o kai kurių rūšių gali viršyti trejus metus.

„P-Chip“ gali atlaikyti didelį karštį ar šaltį, jį galima nuskaityti per ledą ir gali atlaikyti ilgametį laikymą skystame azote. Pasak „P-Chip“ atstovo Billo Abono, jie yra pranašesni už RFID žymas, kurios dabar plačiai naudojamos. RFID yra didesnės, sunkiau pritvirtinamos prie gaminių, trapesnės ir negali atlaikyti ekstremalių temperatūrų.

Žymėjimo procesas yra gana paprastas. Robotas arba žmogus įkaitina specialią etiketę ant didelio parmezano apskritimo, tada įdeda lustą ant viršaus. Rankiniu skaitytuvu galima nuskaityti duomenis iš lustų, kainuojančių kelis centus ir panašūs į tuos, kuriuos kai kurie žmonės žymi savo augintinius.

 

Atliekant laboratorinius tyrimus, lustai tris savaites buvo netikroje skrandžio rūgštyje, nepraleidžiant jokių pavojingų medžiagų.

Beje, kaip pažymi WSJ, daugelis kompanijų nori lustuoti savo gaminius. Pavyzdžiui, vaistų gamintoja „Merck KGaA“ netrukus pradės naudoti lustus, kurie taip pat yra išbandomi automobilių pramonėje, kad garantuotų automobilių dalių autentiškumą. Galų gale, lustai galėtų būti naudojami gyvuliams, pasėliams ar vaistams, laikomiems skystame azote, gydyti.

Kiti Europos maisto gamintojai taip pat ketina padaryti viską, ką gali, kad apsaugotų savo prekių ženklus nuo padirbinėjimo. Maisto produktų autentiškumo užtikrinimas yra didelis verslas Europos Sąjungoje, o daugiau nei 3500 ES produktų yra suteiktas saugomas statusas, įskaitant graikišką fetos sūrį, prancūzišką šampaną ir itališką Parmos kumpį.

ES labiausiai pageidaujama žymė yra vadinamoji saugoma kilmės vietos nuoroda, kuri garantuoja, kad toks produktas kaip parmezanas gaminamas konkrečiame regione naudojant griežtai apibrėžtas žaliavas ir tradicinius metodus.

 

Saugomų maisto produktų ir vynų sąraše – mažiau žinomi produktai, kurių pavadinimus gali vartoti tik tradiciniai vietos gamintojai. Tai yra slovėniška druska, česnakai, auginami vienoje iš Portugalijos Azorų salų Atlanto vandenyne, žalio pieno sūris, gaminamas Bavarijoje, Vokietijoje, ir džiovintos slyvos iš Pietų Lenkijos. Italija turi daugiausiai saugomų produktų, po to seka Prancūzija ir Ispanija.

Kadangi saugomų gaminių kainos yra didesnės, o kai kuriais atvejais ir dvigubai didesnės nei panašių, bet neapsaugotų gaminių, rinką Europoje ir už jos ribų užplūdo klastotės. Apskaičiuota, kad padirbtų prekių rinka yra maždaug tokio pat dydžio kaip ir originalų rinka.

Ypač dažnai sukčiaujama su sūriu ir vynu, tačiau taip pat dažnai pasitaiko šviežios mėsos ir dešrų, žuvies ir kitų produktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(8)
(-4)

Komentarai (2)