Atskleista, kodėl pagimdžiusios moterys keptame kiaušinyje mato besišypsantį veidą  ()

Moterys, tapusios mamomis, dažniau patiria pareidoliją, kai smegenys mano, kad negyvuose daiktuose mato veidus, skelbia livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį (rugsėjo 13 d.) žurnale „Biology Letters“ paskelbtame naujame tyrime mokslininkai beveik 380 moterų, iš kurių maždaug du penktadaliai buvo nėščios arba gimdžiusios per pastaruosius metus, o likusios nebuvo nėščios, leido susidaryti tam tikrą vaizdą.

„Nustatėme, kad moterys po gimdymo objektus su iliuziniais veidais vertino kaip panašesnius į veidus nei besilaukiančios ir ne nėščios moterys“, – konstatavo pagrindinė tyrimo autorė Jessica Taubert, Kvinslendo universiteto Australijoje psichologė.

J.Taubert ir jos komanda daro prielaidą, kad taip tikriausiai yra dėl to, kad po gimdymo moterims padidėja oksitocino, vadinamo „meilės“ arba „prisiglaudimo“ hormonu, nes jis reguliuoja daugelį organizmo procesų, susijusių su reprodukcija ir socialiniu elgesiu, kiekis.

„Žinoma, kad oksitocinas mažina stresą, gerina nuotaiką ir skatina motinišką elgesį, pavyzdžiui, laktaciją [motinos pieno gamybą ir išsiskyrimą], todėl jis gali prisidėti prie padidėjusio jautrumo matyti veidus daiktuose“, – aiškino J.Taubert Tačiau, kadangi tyrimo metu komanda tiesiogiai nematavo oksitocino kiekio, ji įspėja, kad šiuos skirtumus tarp grupių galėjo lemti ir kiti veiksniai.

Tyrimo autorių teigimu, pareidolija yra dažnas reiškinys, tačiau iki šiol nebuvo žinoma, ar mūsų jautrumas šiam reiškiniui per gyvenimą kinta.

Anksčiau, 2022 m. straipsnyje, J.Taubert ir jos komanda atskleidė, kad įvairaus amžiaus suaugusieji dažniau įžvelgė ne moterų, o vyrų veidus negyvuose daiktuose.

 

Tuo metu naujajame tyrime dalyvavusioms moterims atsitiktine tvarka buvo parodyta 320 paveikslėlių ir paprašyta juos įvertinti 11 balų skalėje pagal tai, ar gerai jos mato veidą, ar ne. 32 vaizdai buvo su tikrais žmonių veidais, 32 – su objektais be veidų, pavyzdžiui, mėsainio ar kepto kiaušinio nuotrauka, ir 256 – su objektais, kurie atrodė taip, tarsi turėtų veidus.

Moterys lengvai atpažino tikrus žmonių veidus ir neįžvelgė veidų „neveidiniuose“ objektuose. Skirtumas atsirado tik tada, kai jos žiūrėjo į iliuzinius veidus, ir šiuo atveju moterys po gimdymo juos įžvelgė dažniau.

Tam, kad būtų padarytos platesnės išvados, reikia daugiau tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()