„Garintojo liežuvis“: keisti ir nemalonūs simptomai, kuriuos sukelia elektroninių cigarečių rūkymas  ()

Nemažai žmonių, ypač jaunų, rūko elektronines cigaretes, bet tik nedaugelis žino, kokius sveikatos sutrikimus jos gali sukelti. Daugelį klaidina požiūris, kad tokios cigaretės esą sveikesnės už įprastas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos rinkoje jos pirmą kartą pasirodė 2005 m. ir buvo reklamuojamos kaip sveikesnė alternatyva rūkomam tabakui.

Dabar Jungtinė Karalystė (JK) planuoja uždrausti vienkartines elektronines cigaretes, rašo ladbible.com. Portalas pateikė ir menkai žinomus, bet itin skaudžius elektroninių cigarečių poveikius.

Nors pagrindines su rūkymu siejamas sveikatos problemas, įskaitant plaučių vėžį ir širdies ligas, sukelia cigaretėse esantis tabakas, elektroninėse cigaretėse esantis nikotinas ir priedai taip pat turi daugybę neigiamų šalutinių poveikių.

„Garintojo liežuvis“

Vienas iš simptomų, su kuriuo susiduria elektroninių cigarečių vartotojai, yra vadinamasis „garintojo liežuvis“.

Šią problemą patiriantys asmenys skundžiasi, kad jų liežuvis „sustingsta“. Taip pat gali suprastėti skonio pojūtis, burna pradeda sausėti.

Viduriavimas

Elektroninių cigarečių skysčiai gali būti įvairiausių skonių, o daugelis jų paprastai būna ypač saldūs. Skysčiuose esantys dirbtiniai saldikliai, kai yra vartojami dideliais kiekiais, gali sukelti viduriavimą bei vidurių pūtimą.

Kvėpavimo problemos

Pasak JK Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS), elektronines cigaretes rūkantys asmenys dažnai susiduria su dusuliu. Jie taip pat gali jausti burnos bei gerklės dirginimą.

Galvos skausmas

NHS taip pat perspėja, kad kai kurie elektroninių cigarečių vartotojai kenčia nuo galvos skausmo.

 

Dar kitiems asmenims elektroninių cigarečių skysčiuose esantis nikotinas sukelia nuovargį arba nemigą, pykinimą, galvos svaigimą ir širdies permušimus. Elektroninių cigarečių rūkymas gali išprovokuoti ir daugybę rimtesnių sveikatos sutrikimų.

Remiantis „The Public Health Advocate“ paskelbta ataskaita, elektronines cigaretes nuolat rūkantiems asmenims gali išsivystyti kvėpavimo nepakankamumas, dėl kurio gali atsirasti drebulys, cianozė (melsvai violetinis odos atspalvis), dusulys, traukuliai. Asmuo taip pat gali netikėtai netekti sąmonės, jį gali ištikti koma.

Be to, yra žinoma, kad nikotinas paralyžiuoja kvėpavimo sistemą.

Nors JK elektronines cigaretes gali įsigyti tik 18 metų sulaukę asmenys, pastebima, kad jas vartoja gąsdinančiai didelis skaičius nepilnamečių.

 

Šiais metais atlikta „Action on Smoking and Health“ (ASH) apklausa parodė, kad elektronines cigaretes yra išbandę 20,5 proc. vaikų. 2022 m. jas buvo rūkę 15,8 proc. jaunųjų respondentų, o 2020 m. – 13,9 proc.

Manoma, kad esminė priežastis, kodėl tiek daug jaunų žmonių rūko elektronines cigaretes, yra saldūs jų skoniai.

ASH nustatė, kad 21 proc. apklaustųjų rūko elektronines cigaretes, nes jiems patinka jų skoniai.

Atsižvelgdama į šią nerimą keliančią statistiką, JK vyriausybė ketina uždrausti vienkartines elektronines cigaretes. Taip bus siekiama sumažinti elektronines cigaretes vartojančių jaunuolių skaičių.

Parengta pagal ladbible.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(5)
(-2)

Komentarai ()