Sukūrė „išmaniąją tabletę“: teigia, kad ji padės lengviau ir efektyviau diagnozuoti žarnyno ligas  ()

Kolonoskopijos tyrimas yra ne tik nemalonus, bet ir jį atliekant gali likti nepastebėti su žarnyno problemomis susiję biožymenys, kurie organizme būna tik trumpą laiką. Šiems trūkumams pašalinti sukurta nauja „išmanioji tabletė“, kurioje naudojamos gyvos liuminescencinės – šviečiančios – bakterijos, rašo „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išmaniosios tabletės prototipą, kuris yra „mėlynės dydžio“, sukūrė JAV Masačusetso technologijos instituto (MIT), Bostono universiteto, Čikagos universiteto, biotechnologijų įmonės „Analog Devices“ ir Harvardo mokslininkai. Jis sukurtas remiantis anksčiau sukurta tablete, kuri buvo daug didesnė, todėl ją buvo sunkiau nuryti.

Naujosios tabletės tūris yra mažesnis nei 1,4 kubinio centimetro, joje yra genetiškai modifikuotų probiotinių bakterijų, elektroninių komponentų ir mažytė baterija.

Prarijus „išmaniąją tabeltę“ ir jai patekus į storąją žarną, tabletėje esančios bakterijos, veikiamos su tam tikromis žarnyno ligomis susijusių biologinių molekulių, skleis šviesą. Įmontuota elektronika aptinka šią šviesą ir reaguoja perduodama belaidį signalą, kurį gali priimti gydytojo išmanusis telefonas arba kompiuteris.

Kadangi procedūra yra gana paprasta ir neinvazinė, ją galima lengvai atlikti kelis kartus (kiekvieną kartą su nauja tablete). Tai reiškia, kad ji turi daug daugiau galimybių aptikti trumpalaikius biožymenis, kurių gali nepastebėti vos viena ar dvi kolonoskopijos. Tabletė galiausiai pasišalina iš organizmo su išmatomis.

Atlikus bandymus su kiaulėmis, prietaisu pavyko aptikti ir pranešti apie azoto monoksido, kurio didelė koncentracija siejama su įvairiomis uždegiminėmis žarnyno ligomis, kiekį. Manoma, kad, pakoregavus bakterijų kūrimo būdą, būtų galima aptikti ir kitų tipų biožymenis. Be to, tabletė gali būti naudinga virškinimo sistemos tyrimams.

 

„Mūsų naujoji tabletė gali atskleisti daugybę informacijos apie organizmo funkcijas, jo ryšį su aplinka ir ligų bei neinvazinių intervencijų poveikį“, – sakė MIT docentas Timothy Lu.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nature“.

Parengta pagal „New Atlas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()