Kiek puodelių kavos per dieną nekenkia organizmui. Harvardo profesoriaus išvada  ()

Kava yra gėrimas, kuris daugeliui iš mūsų tapo nepakeičiama kasdienio gyvenimo dalimi. Tai padeda neužmigti, gerina nuotaiką ir netgi padidina produktyvumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek kavos galima išgerti per dieną nepakenkiant organizmui? Šis klausimas domina daugelį aromatingo gėrimo, kuris pažadina, gerina nuotaiką ir turi naudingų sveikatai savybių, mėgėjus.

Robas van Damas, Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Mitybos ir visuomenės sveikatos profesorius, sako, kad saikingas kofeino vartojimas gali būti saugus ir netgi naudingas daugumai žmonių.

Pirmiausia reikia atsižvelgti į tai, kad kavoje yra kofeino – medžiagos, stimuliuojančios nervų sistemą, širdį ir kraujagysles.

Vartojant per daug kofeino gali padažnėti širdies susitraukimų dažnis, atsirasti nerimas, dirglumas, nemiga, galvos skausmai ir kiti nemalonūs simptomai, todėl svarbu žinoti savo individualią reakciją į kavą ir koreguoti kiekį priklausomai nuo savijautos.

Antra, reikia nepamiršti, kad skirtingose ​​kavos rūšyse yra skirtingas kofeino kiekis.

Pavyzdžiui, espreso kava yra stipresnė už amerikietišką ar latė, o tirpi kava yra silpnesnė už natūralią kavą. Be to, įtakos turi ir porcijos dydis: espreso puodelis – 80 ml, o juodos kavos – 100 ml, todėl skaičiuojant paros normą reikia padauginti puodelių skaičių iš kofeino kiekio kiekviename iš jų.

 

Trečia, atminkite, kad yra bendros saugaus kofeino vartojimo sveikiems suaugusiems gairės.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, saugi kofeino paros norma yra 400 mg vyrams ir 300 mg moterims. Tai maždaug prilygsta 4-5 puodeliams espreso arba turkiškos juodos kavos, 3-4 puodeliams latė arba kapučino, arba 5-6 puodeliams tirpios kavos.

Tačiau šie skaičiai gali skirtis priklausomai nuo individualaus jautrumo kofeinui, sveikatos būklės, amžiaus ir kitų faktorių, todėl geriausia neviršyti vienos 200 mg kofeino dozės ir tarp gėrimų palikti bent 3-6 valandas.

 

Taigi, galime daryti išvadą, kad kava yra sveikas ir malonumą teikiantis gėrimas, kurį galima gerti nekenkiant organizmui, laikantis pagrįstų standartų ir atsižvelgiant į individualias savybes.

Kava padės pakelti tonusą, pagerinti nuotaiką ir darbingumą, taip pat apsaugoti nuo tam tikrų ligų. Tačiau neturėtumėte jos per daug vartoti ir paversti vaistu nuo nuovargio ar nuobodulio. Nepamirškite, kad saikingai viskas yra gerai, ir mėgaukitės kavos aromatu bei skoniu nepakenkdami sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: