Rizikuoja daug labiau nei manyta. Nėštumo metu šis įprotis priešlaikinio gimdymo tikimybę padidina 2,6 karto  ()

Kembridžo universiteto mokslininkai nustatė, kad nėštumo metu rūkančioms moterims priešlaikinio gimdymo tikimybė yra 2,6 karto didesnė lyginant su nerūkančiomis. Ji yra daugiau nei dvigubai didesnė, nei rodė ankstesni tyrimai, rašo eurekalert.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „International Journal of Epidemiology“ paskelbtame tyrime taip pat nustatyta, kad dėl rūkymo kūdikis keturis kartus dažniau būna per mažas savo gestaciniam amžiui, todėl jam gresia rimtos komplikacijos, įskaitant kvėpavimo sutrikimus ir infekcijas.

Tačiau mokslininkų komanda nerado įrodymų, kad kofeino vartojimas būtų susijęs su neigiamais rezultatais.

Šiuo metu moterims rekomenduojama nėštumo metu mesti rūkyti ir riboti kofeino vartojimą, nes kyla komplikacijų kūdikiui pavojus.

Pavyzdžiui, rūkymas nėštumo metu yra susijęs su padidėjusia vaisiaus augimo apribojimo, priešlaikinio gimdymo ir mažo gimimo svorio rizika, nors taip pat yra susijęs su sumažėjusia preeklampsijos (aukšto kraujospūdžio nėštumo metu) rizika, rašo eurekalert.org.

Įrodyta, kad didelis kofeino vartojimas taip pat yra susijęs su mažesniu gimimo svoriu ir galbūt vaisiaus augimo apribojimu. Kofeino išvengti sunkiau nei cigarečių dūmų, nes jo yra kavoje, arbatoje, šokolade, energetiniuose ir gaiviuosiuose gėrimuose bei tam tikruose medikamentuose.

Tyrimuose, kuriuose nagrinėjamos rūkymo, kofeino ir nepalankių nėštumo rezultatų sąsajos, vertinant poveikį dažniausiai remiamasi savikontrolės duomenimis, kurie ne visada yra patikimi.

Objektyvesnis kriterijus yra metabolitų – cheminių šalutinių produktų, susidarančių organizme perdirbant tokias medžiagas kaip tabakas ir kofeinas – kiekis kraujyje.

Kembridžo universiteto ir Rosie ligoninės, priklausančios Kembridžo universitetinių ligoninių NHS fondo fondui, mokslininkai, vykdydami Nėštumo rezultatų prognozavimo (POP) tyrimą, įdarbino daugiau kaip 4200 moterų, kurios 2008-2012 m. lankėsi ligoninėje. Komanda ištyrė kraujo mėginius, paimtus iš dalies šių moterų keturis kartus nėštumo metu.

Kad įvertintų cigarečių dūmų poveikį, komanda tyrė metabolito kotinino, kurį galima nustatyti kraujyje, šlapime ir seilėse, kiekį. Tik dvi iš trijų moterų, kurių kiekviename kraujo mėginyje aptiktas kotinino kiekis, buvo rūkančios, todėl ši priemonė yra objektyvesnis būdas įvertinti rūkymo įpročius, rašo eurekalert.org.

 

Iš viso į rūkymo analizę buvo įtraukta 914 moterų. Iš jų 78,6 proc. buvo priskirta prie nerūkančiųjų nėštumo metu, 11,7 proc. – prie turinčių tam tikrą rūkymo poveikį ir 9,7 proc. – prie turinčių nuolatinį poveikį.

Lyginant su nerūkančiomis nėštumo metu moterimis, nuolat rūkančios moterys turėjo 2,6 karto didesnę tikimybę patirti savaiminį priešlaikinį gimdymą – daugiau nei dvigubai didesnę, nei buvo apskaičiuota ankstesnėje tyrimų metaanalizėje (1,27), ir 4,1 karto didesnę tikimybę patirti vaisiaus augimo apribojimą.

 

Kad įvertintų kofeino suvartojimą, mokslininkai ieškojo metabolito paraksantino, kuris sudaro 80 proc. kofeino apykaitos ir yra mažiau jautrus neseniai suvartotam kofeinui bei pastovesnis visą dieną.

Į kofeino analizę buvo įtraukta 915 moterų. Iš jų 12,8 proc. moterų per visą nėštumą buvo nustatytas mažas paraksantino kiekis (tai rodo mažą kofeino suvartojimą), 74,0 proc. – vidutinis kiekis, o 13,2 proc. – didelis kiekis. Nebuvo beveik jokių įrodymų, kad kofeino vartojimas būtų susijęs su kuriuo nors iš neigiamų padarinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()