Super paprastas dalykas. Ką daryti, kad širdies ligų riziką sumažintumėte 20%  ()

Laipiojimas laiptais turi teigiamų pasekmių žmogaus sveikatai, rodo Naujajame Orleane, JAV, Tulano universitete, atlikto naujo tyrimo duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Atherosclerosis“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad kasdien lipant daugiau nei penkis aukštus laiptais širdies ir kraujagyslių ligų rizika gali sumažėti 20 proc.

Aterosklerozinė širdies ir kraujagyslių ligos kartu su išemine širdies liga ir insultu yra pagrindinės sergamumo ir mirtingumo priežastys visame pasaulyje.

„Trumpi didelio intensyvumo laipiojimo laiptais intervalai yra efektyvus laiko sąnaudų būdas pagerinti širdies ir kvėpavimo pajėgumą ir lipidų profilį, ypač tiems, kurie negali pasiekti dabartinių fizinio aktyvumo rekomendacijų. Šios išvados rodo galimus laipiojimo laiptais, kaip aterosklerozinės širdies ir kraujagyslių ligų prevencinės priemonės, privalumus bendroje populiacijoje“, – sakė vienas iš autorių dr. Lu Qi Tulane universiteto Visuomenės sveikatos ir tropinės medicinos mokyklos profesorius.

Naudojant Jungtinės Karalystės Biobanko duomenis, surinktus iš 450 tūkst. suaugusiųjų, tyrimo metu buvo apskaičiuotas dalyvių polinkis sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis pagal šeimos istoriją, nustatytus rizikos veiksnius ir genetinius rizikos veiksnius bei apklausti dalyviai apie jų gyvenimo būdo įpročius ir laipiojimo laiptais dažnumą. Vidutinė stebėjimo trukmė buvo 12,5 metų, rašo „EurekaAlert“.

Tyrimo metu nustatyta, kad kasdien lipant laiptais ypač sumažėjo širdies ir kraujagyslių ligų rizika tiems, kurie buvo mažiau jautrūs šiai ligai. Tačiau L.Qi teigė, kad padidėjusią širdies ligų riziką jautresniems žmonėms gali „veiksmingai kompensuoti“ kasdienis lipimas laiptais.

 

Qi pabrėžė, kad laiptai yra viešai prieinami, nes tai nebrangus ir prieinamas būdas įtraukti fizinius pratimus į kasdienę rutiną, rašo „EurekaAlert“.

„Šis tyrimas pateikia naujų įrodymų, kad lipimas laiptais turi apsauginį poveikį aterosklerozinės širdies ir kraujagyslių ligų rizikai, ypač asmenims, turintiems kelis šių ligų rizikos veiksnius“, – sakė L.Qi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()