Seksas – sveikata: tyrimas atskleidė, kaip jis veikia vyresnio amžiaus žmones  ()

JAV atliktas tyrimas parodė, kad vyresnio amžiaus žmonių, kurie negyvena slaugos namuose, seksualinis aktyvumas yra susijęs su geresnėmis jų kognityvinėmis – pažintinėmis – funkcijomis, pranešė sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Duomenų rinkinys yra reprezentatyvus visos šalies mastu ir apima informaciją apie tai, kaip dažnai amerikiečiai savanoriškai užsiima lytiniais santykiais su partneriais, kokį malonumą jie patiria dėl lytinių santykių ir kaip juos emociškai tenkina jų seksualiniai santykiai.

Dalyvių kognityvinės funkcijos buvo nustatomos pagal oficialų vertinimo procesą, kuriame atsižvelgiama į dėmesio, atminties, kalbos, konceptualaus mąstymo, skaičiavimų ir lytinės orientacijos aspektus.

Analizuodamos tyrimo duomenis, sociologės Shannon Shena iš Hope koledžo ir Hui Liub iš Purdue universiteto nustatė, kad seksas yra susijęs su geresne smegenų sveikata visose nagrinėtose amžiaus grupėse.

Tarp 75-90 metų amžiaus žmonių svarbiausia buvo sekso dažnumas. Nustatyta, kad šios grupės asmenų, kurie šiuo metu užsiima seksu bent kartą per savaitę, kognityvinės funkcijos po penkerių metų buvo gerokai geresnės.

Kita vertus, 62-74 metų suaugusiesiems svarbiausias veiksnys, lemiantis smegenų sveikatą ateityje, buvo lytinių santykių kokybė tiek fiziniu, tiek emociniu požiūriu.

Įdomu tai, kad nors šiame tyrime vyresnio amžiaus vyrų pažintinė sveikata buvo susijusi su dideliu fiziniu malonumu, šis ryšys nebuvo pastebėtas vyresnio amžiaus moterų dalyvėms.

Shena ir Liub pateikė keletą savo rezultatų paaiškinimų.

 

Pirma, seksas dažnai susijęs su fiziniais pratimais, o tai reiškia, kad geresnius kognityvinius rezultatus gali lemti geresnė širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata, kuri savo ruožtu gali padidinti kraujo tekėjimą į smegenis ir sumažinti uždegimą.

Taip pat žinoma, kad seksas mažina stresą, o manoma, kad stresas trukdo neuronų augimui kai kuriose smegenų dalyse, susijusiose su atmintimi.

Galiausiai, seksas gali pagerinti pažinimo funkcijas dėl dopamino, kuris yra neuromediatorius, susijęs su geresne atmintimi, išsiskyrimo.

Tyrimas paskelbtas žurnale „The Journal of Sex Research“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()