Atskleidė, kaip nealkoholinių gėrimų vartojimas gali padėti atsikratyti ydingo įpročio  ()

Naujame tyrime pirmą kartą nustatyta, kad vartojant gėrimus, kurių skonis primena alaus ar kokteilių skonį, tačiau juose nėra alkoholio, galima gerokai sumažinti alkoholio suvartojimą. Alkoholinių gėrimų pakeitimas nealkoholiniais gali būti veiksminga strategija, padedanti pernelyg daug geriantiems žmonėms sumažinti alkoholio kiekį, rašo „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame Japonijos Tsukubos universiteto mokslininkų tyrime dalyvavo 123 dalyviai, kurie buvo 20 metų amžiaus ar vyresni ir priskiriami prie „pernelyg daug geriančių“, t. y. jie gėrė keturias ar daugiau dienų per savaitę ir per kiekvieną dieną suvartojo ne mažiau kaip 40 g alkoholio (vyrai – 40 g, moterys – 20 g). Alkoholizmu sergantys ir (arba) sirgę kepenų ligomis į šį tyrimą nebuvo įtraukti.

Dalyviai atsitiktine tvarka buvo suskirstyti į intervencinę ir kontrolinę grupes.

12 savaičių intervencinėje grupėje nealkoholiniai gėrimai buvo tiekiami vieną kartą per keturias savaites, o išgertų alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų skaičius buvo fiksuojamas gėrimo dienoraštyje iki 20 savaičių.

Intervencinės grupės pradinio alkoholio suvartojimo mediana buvo 996,0 g, o kontrolinės grupės – 887,5 g. Tai rodo, kad reikšmingo skirtumo nėra. Tyrėjai nustatė, kad intervencinės grupės alkoholio suvartojimo pokytis 12 savaitę buvo -320,8 g, o kontrolinės grupės -76,9 g. Alkoholio suvartojimas tuo metu sumažėjo vidutiniškai 11,5 g per dieną, t. y. šiek tiek daugiau nei standartinio gėrimo – 10 g grynojo alkoholio.

Įdomu tai, kad 12 savaitę kontrolinė grupė vidutiniškai suvartojo 2,7 g alkoholio per dieną mažiau, o tai tyrėjai aiškina tuo, kad jie turėjo atsiskaityti už alkoholio suvartojimą ir pildyti alkoholio vartojimo dienoraštį.

Tačiau tyrėjai pastebėjo, kad po 8 savaitės alkoholio ir nealkoholinių gėrimų vartojimo pokyčiai palaipsniui silpnėjo, o 20 savaitę jie nenustatė jokio reikšmingo jų tarpusavio ryšio – intervencinėje grupėje buvo suvartojama -276,9 g alkoholio, o kontrolinėje grupėje -126,1 g. Nors tyrėjams nepavyko rasti aiškios to priežasties, jie iškėlė hipotezę, kad taip atsitiko dėl to, kad dalyviai suvartojo visus turimus nealkoholinius gėrimus.

 

Tyrėjai teigia, kad alkoholio suvartojimo sumažėjimas intervencinėje grupėje, vis dar pastebimas 20 savaitę, praėjus aštuonioms savaitėms po intervencijos pabaigos, leidžia manyti, kad „tam tikra elgesio modifikacija galėjo įvykti“. Tai, anot jų, „yra naudinga visuomenės sveikatos požiūriu“.

Tyrimo išvados rodo, kad nealkoholinių gėrimų teikimas gali būti strategija, padedanti sumažinti alkoholio vartojimą žmonėms, kurie geria per daug.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(3)
(-3)

Komentarai ()