Ar kava turi įtakos kūno svoriui? Štai ką sako mokslas  ()

Plačiai pripažįstama, kad kava turi teigiamo poveikio ilgalaikei sveikatai. Išgeriant tris ar keturis puodelius kavos per dieną, sumažėja daugelio sveikatos būklių, įskaitant širdies ligas, 2 tipo diabetą ir kai kuriuos vėžinius susirgimus, rizika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat visiems puikiai žinoma, kad su amžiumi dauguma žmonių kasmet priauga šiek tiek svorio. Ar kava gali padėti išvengti šio laipsniško svorio padidėjimo?

Grupė tyrėjų aiškinosi, kokios įtakos svoriui turėjo išgertas papildomas puodelis kavos per dieną arba kavos gardinimas cukrumi, grietinėle ar augaliniu pienu ir palygino rezultatus su tų žmonių, kurie nieko nekeitė.

Tyrimas nustatė ryšį tarp kavos ir mažesnio svorio priaugimo. Žmonės, kurie išgerdavo papildomą puodelį kavos per dieną, per ketverius metus priaugo 0,12 kg mažiau. Tų, kurie kavą gardino cukrumi, svoris per ketverius metus padidėjo šiek tiek daugiau (0,09 kg).

Kaip buvo atliktas tyrimas?

Tyrėjai sujungė trijų didelių JAV atliktų tyrimų duomenis: dviejų slaugytojų sveikatos tyrimų, trukusių 1986–2010 m. ir 1991–2015 m., taip pat medicinos darbuotojų tyrimo, vykusio 1991–2014 m.

Slaugytojų sveikatos tyrimai yra du didžiausi kohortiniai tyrimai, kuriuose dalyvauja daugiau nei 230 tūkstančių dalyvių, jais tiriama moterų lėtinių ligų rizika. Medicinos darbuotojų tyrime dalyvavo daugiau nei 50 tūkstančių specialistų, buvo tiriamas ryšys tarp mitybos ir sveikatos.

Visų trijų tyrimų dalyviai užpildė pradinį klausimyną ir vėliau jį pildė kas ketverius metus, kad būtų įvertintas maisto produktų ir gėrimų vartojimas. Naudodami kombinuotus duomenų rinkinius, tyrėjai kas ketverius metus analizavo kavos suvartojimo pokyčius ir dalyvių kūno svorio pokyčius.

Slaugytojų grupėse per ketverius metus svoris vidutiniškai padidėjo 1,2 kg ir 1,7 kg, o sveikatos priežiūros specialistų tyrimo dalyviai priaugo vidutiniškai 0,8 kg.

 

Tyrėjai išsiaiškino, kad padidinus nesaldintos arba kavos be kofeino vartojimą vienu puodeliu per dieną, svoris per ketverius metus priauga 0,12 kg mažiau nei tikėtasi.

Faktas, kad kava buvo gardinama pienu, neturėjo didelės įtakos šiam svorio pokyčiui.

Tačiau cukraus (vieno arbatinio šaukštelio) pridėjimas į kavą buvo susijęs su svorio padidėjimu, kuris buvo 0,09 kg daugiau nei tikėtasi per ketverius metus.

Kokie yra tyrimo privalumai ir trūkumai?

Šis tyrimas yra unikalus, nes jo imties dydis yra labai didelis, ir truko daug metų. Tai padidina pasitikėjimą tyrimo rezultatais.

 

Tačiau mokslininkai įspėja: šios išvados rodo ryšį, o ne priežastį. Tai reiškia, kad tyrimas dar neįrodo, kad kavos vartojimas yra tikroji svorio pokyčių priežastis.

Tačiau kava iš tiesų turi poveikio svoriui. Kaip? Kofeinas yra natūralus stimuliatorius, kuris, kaip įrodyta, trumpam nuslopina apetitą ir padidina budrumą.

Taip pat įrodyta, kad kofeinas pagreitina medžiagų apykaitą, todėl sudeginama daugiau energijos. Tačiau šis poveikis yra palyginti trumpalaikis.

Galiausiai kava turi silpną diuretinį poveikį, dėl kurio organizme gali sumažėti skysčių. Tačiau reikėtų įvertinti tai, kad prarandamas tik vanduo, o ne riebalai.

Parengta pagal theconversation.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: