Nuo širdies ligų iki demencijos: 6 būdai, kaip klimato kaita kenkia jūsų sveikatai  ()

Klimato kaita susijusi su dažnesniais ir stipresniais gaisrais, ekstremaliais orų reiškiniais, sausromis ir tarša – visa tai turi įtakos mūsų maistui, vandeniui, orui ir bendrai gerovei. „Fortune“ išskiria 6 sveikatos problemas, kurias nulemia būtent klimato kaita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Širdies ligos

Ekstremalus karštis yra susijęs su širdies priepuolių, insultų ir kitų širdies ir kraujagyslių ligų padažnėjimu.

Dėl prakaitavimo, dehidratacijos ir druskos netekimo jūsų organizme kraujas tampa tirštesnis ir širdis dirba sunkiau.

Karštis taip pat sukelia uždegimą, kuris gali neigiamai paveikti jūsų širdį.

2. Infekcinė liga

Besikeičiantis klimatas reiškia, kad pavasaris ateina anksčiau, o ruduo – vėliau, ir dėl šių pokyčių infekcinių ligų rizika padidėja 58 proc.

Pasak Jeilio visuomenės sveikatos mokyklos docento ir Jeilio klimato kaitos ir sveikatos centro tyrimų direktoriaus Kai Cheno, šylantis klimatas leido uodams, erkėms ir kitiems ligas pernešantiems vabzdžiams išplėsti savo geografinį arealą.

„Žiemą nėra pakankamai šalta, kad vabzdžiai žūtų, todėl yra daugiau galimybių pernešti virusus“, – nurodė K.Chenas.

Be didesnio Laimo ligos, dengės ir kitų pernešėjų platinamų ligų paplitimo, padažnėję uraganai, potvyniai ir kiti ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai padidino ir kitų patogenų, įskaitant hantavirusą, adenovirusą, encefalitą ir COVID-19, paplitimo riziką pasaulyje.

3. Demencija

Dėl klimato kaitos miškų gaisrai tampa dažnesni ir didesni, o smulkios kietosios dalelės, kurios degant miškų gaisrams užteršia orą (ir jūsų plaučius), gali turėti įtakos kognityvinei sveikatai.

„Jei pažvelgtume į oro taršos tipus, kurie didina demencijos riziką, miškų gaisrai yra pirmoje vietoje, – sako Kalifornijos universiteto Los Andžele profesorius daktaras Dale'as Bredesenas.

Gaisrų metu susidarančios kietosios dalelės siejamos su didesne demencijos išsivystymo rizika, o kai kuriais skaičiavimais, jos kasmet gali sukelti iki 188 tūkst. demencijos atvejų.

 

Tam, kad būtų nustatytas tikslas ryšys, reikalinga atlikti tyrimų, tačiau yra kelios teorijos, tarp jų ir teigianti, kad oro tarša gali padidinti uždegimą ir prisidėti prie plokštelių susidarymo kraujgyslių sienelėse.

„Viskas, kas mažina kraujo tekėjimą, deguonies ir mitochondrijų kiekį bei didina uždegimą, gali padidinti demencijos riziką“, – sako Bredesenas.

4. Lėtinės inkstų ligos

Didelis karštis ir drėgmė gali negrįžtamai paveikti lauke per karščius dirbančių žmonių inkstus.

Kaip nurodo „Fortune“, dienomis, kai buvo labai karšta, padaugėjo apsilankymų skubios pagalbos skyriuje dėl šlapimo takų infekcijų, inkstų akmenų ir ūmių inkstų pažeidimų.

„Dauguma žmonių nesupranta, kad karštis kelia rimtą pavojų sveikatai, – sako Vašingtono universiteto Sveikatos ir pasaulinės aplinkos centro profesorė Kristie Ebi.

Karščio sukeltas stresas yra pagrindinis rizikos veiksnys susirgti netradicinės kilmės lėtine inkstų liga, kuri yra mirtina būklė, nesusijusi su diabetu, hipertenzija ar kitomis inkstų ligų priežastimis. Ji dažniau pasireiškia darbuotojams, kurie dirba fizinį darbą karštoje aplinkoje.

5. Kvėpavimo takų ligos

 

Šiltesnė temperatūra reiškia, kad daugėja alergenų, sausros didina gaisrų pavojų, o klimato kaita didina pažemio ozono kiekį.

Šiuo metu 99 proc. pasaulio gyventojų kvėpuoja oru, kuris viršija Pasaulio sveikatos organizacijos nustatytas taršos ribas.

„Tam tikro dydžio dalelės įsitvirtina giliai plaučiuose, jas sugeria plaučių audinys. Jos patenka į mūsų organizmą ir sukelia kvėpavimo takų problemas“, – sako Kristie Ebi.

Oro tarša siejama su daugybe kvėpavimo takų ligų – nuo plaučių uždegimo ir lėtinės obstrukcinės plaučių ligos iki plaučių vėžio, dėl jos kasmet miršta 6,4 mln. žmonių.

6. Psichikos sveikatos problemos

 

Remiantis Amerikos psichologų asociacijos apklausos duomenimis, 68 proc. suaugusiųjų prisipažino jaučiantys nerimą ar susirūpinimą dėl klimato kaitos poveikio.

Klimato kaita turi labai realų poveikį emocinei gerovei. Tyrimais nustatyta, kad potrauminio streso sutrikimas (PTSS) yra dažnas reiškinys po patirtų ekstremalių orų reiškinių, pavyzdžiui, uraganų ir gaisrų.

2018 m. Kalifornijoje kilusį gaisrą išgyvenusių žmonių PTSS rodikliai buvo panašūs į karo veteranų.

Per karščio bangas taip pat dažniau hospitalizuojama dėl psichikos sutrikimų ir savižudybių. Kaip galimą klimato kaitos poveikio psichikos sveikatai priežastį K.Chenas nurodo miego problemas.

„Kai būna labai karšta, be oro kondicionierių gerai neišsimiegosite. Miego sutrikimai taip pat gali lemti psichikos sutrikimus“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()