Didžiausias organizmo priešas: nustatyta pagrindinė nutukimo priežastis  ()

Fruktozė yra pagrindinė priežastis, kuri skatina nutukimą. Kaip teigiama naujausiose studijoje, ji sužadina norą valgyti riebesnį maistą didesniais kiekiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Science Alert“, Kolorado universiteto „Anschutz Medical Campus“ gydytojas Richardas Johnsonas atliko išsamią analizę, kuri rodo, kad siekiant numesti svorio reikėtų mažinti tiek suvartojamų angliavandenių, tiek riebalų kiekį.

Deja, jei jūsų racione yra daug angliavandenių fruktozės, tai nebus taip paprasta.

Fruktozė yra cukraus rūšis, kurios natūraliai galima rasti vaisiuose, pavyzdžiui, oboliuose, bananuose ar apelsinuose.

Nedidelius fruktozės kiekius organizmas taip pat gali pasigaminti iš angliavandenių, pavyzdžiui, gliukozės, ir sūraus maisto.

Į saldiklius, tokius kaip cukrus ir kukurūzų sirupas, dedamas didelis kiekis fruktozės, todėl šio konkretaus cukraus koncentracija mūsų maiste gali greitai padidėti, dažnai mums patiems to nesuvokiant.

R. Johnsonas su kolegomis atliko išsamų visų žinomų nutukimą lemiančių veiksnių tyrimą ir nustatė, kad dėl fruktozės apykaitos organizme sumažėja junginio, vadinamo adenozintrifosfatu (ATP), kuris teikia energiją organizmo ląstelių procesams.

Kai ATP sumažėja iki pakankamai žemo lygio, tai yra signalas jūsų organizmui, kad organizmui reikia daugiau „degalų“. Dėl to žmogus jaučia alkį.

Mokslininkai tai vadina fruktozės išlikimo hipoteze. Tai susieja įvairias teorijas apie nutukimo priežastis, net ir tas, kurios atrodo visiškai nesuderinamos, pavyzdžiui, riebalų vartojimas ir angliavandenių vartojimas.

 

„Iš esmės visos šios teorijos, kuriose nutukimo epidemijos priežastimi įvardijama daugybė medžiagų apykaitos ir mitybos veiksnių, yra dėlionės dalys, kurias vienija paskutinė detalė – fruktozė. Būtent fruktozė skatina mūsų medžiagų apykaitą pereiti į mažos galios režimą ir prarasti apetito kontrolę, tačiau riebus maistas tampa pagrindiniu kalorijų šaltiniu, skatinančiu svorio augimą“, – sako R. Johnsonas.

Net jei yra daug energijos, sukauptos riebalų pavidalu, fruktozė blokuoja organizmo galimybę panaudoti visas šias atsargas.

 

Kai kuriais atvejais tai yra gerai. Žiemos miegui besiruošiantys lokiai gali išlaikyti riebalų atsargas valgydami vaisius. Tačiau mokslininkai teigia, kad žmonėms saldžių maisto produktų ir gėrimų vartojimas yra kelias į nutukimą.

„Šis evoliucija pagrįstas mechanizmas naudojamas padėti gyvūnams kaupti riebalus, kai prieš numatomą maisto trūkumą dar yra maisto. Nors jis skirtas padėti išgyventi trumpuoju laikotarpiu, šis mechanizmas iš naudingo tampa daugelio šiuolaikinių ligų priežastimi“, – nurodoma studijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()