10 sekundžių trukmės balso testas išmaniuoju telefonu padeda nustatyti vieną ligą  ()

Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, netrukus 10 sekundžių išmaniojo telefono balso įrašas gali sužinoti, ar sergate antrojo tipo cukriniu diabetu neišėjus iš namų, rašo „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimą atliko tarptautinės biotechnologijų įmonės „Klick Labs“ mokslininkai. Jame dalyvavo 267 žmonės, kuriems jau buvo nustatyta, kad jie neserga cukriniu diabetu (192 žmonės) arba serga 2 tipo cukriniu diabetu (75 žmonės).

Kiekvieno asmens buvo paprašyta per programėlę savo išmaniajame telefone įrašyti tam tikrą frazę, kurią reikėjo ištarti ne daugiau kaip šešis kartus per dieną dvi savaites. Priklausomai nuo to, kokiu greičiu kiekvienas asmuo kalbėjo, šie įrašai truko nuo 6 iki 10 sekundžių.

Išanalizavus 18 465 gautų įrašų 14 akustinių savybių, nustatyta, kad kelios iš šių savybių, pavyzdžiui, garso aukštis ir intensyvumas, tarp diabetu sergančių ir nesergančių tyrimo dalyvių skyrėsi. Skirtumai užfiksuoti signalų apdorojimo programine įranga.

Ši išvada leidžia manyti, kad sergant antrojo tipo diabetu žmogaus balsas subtiliai pakinta.

 

Atsižvelgdami į šią teoriją, mokslininkai sukūrė dirbtinio intelekto programą, kuri analizuoja balso įrašus kartu su tokia paciento informacija kaip amžius, lytis, ūgis ir svoris. Išbandžius šią programą su savanoriais, paaiškėjo, kad ji 89 proc. tikslumu atpažįsta 2 tipo cukriniu diabetu sergančias moteris ir 86 proc. tikslumu – cukriniu diabetu sergančius vyrus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: