Netikėtos tyrimo išvados. Štai kada vaikai bus labiau linkę anksti paragauti alkoholio  ()

Nauji tyrimai rodo, kad jaunesni vaikai, dažnai geriantys gazuotus gėrimus su kofeinu, patiria didesnę alkoholio vartojimo riziką ateityje. Atlikus daugiau kaip 2 tūkst. JAV vaikų nuo devynerių iki dešimties metų amžiaus tyrimą, nustatyta, kad tie, kurie nurodė kasdien geriantys gazuotus gėrimus su kofeinu, po metų dvigubai dažniau teigė gėrę ir alkoholio, rašoma eurekalert.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslo žurnale „Substance Use & Misuse“ paskelbti Korėjos mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad kasdien geriantys gazuotus gėrimus su kofeinu buvo impulsyvesni ir pasižymėjo prastesne darbine atmintimi.

Kiekvienoje iš išvadų buvo atsižvelgta į kitus veiksnius, tokius kaip narkotikų vartojimo šeimoje istorija ir žemas tėvų išsilavinimas.

Nors stiprios sąsajos tarp kofeino turinčių gėrimų vartojimo ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ateityje yra gerai užfiksuotos paauglystėje ir tarp suaugusiųjų, Seulo universiteto komandos rezultatai yra pirmieji, kurie parodė panašius rezultatus tarp mažų vaikų, rašoma eurekalert.org.

Ankstesni tyrimai parodė, kad paaugliai, reguliariai geriantys energinius gėrimus, yra penkis kartus labiau linkę per vienerius ar dvejus metus vartoti alkoholį ar marihuaną.

Rezultatai parodė, kad tiek didelis impulsyvumas, tiek silpna darbinė atmintis buvo reikšmingai susiję su kasdieniniu gazuotų gėrimų su kofeinu vartojimu.

Įdomu tai, kad vaikai, kurie reguliariai gėrė gazuotus gėrimus su kofeinu, taip pat pasižymėjo išsiskiriančiu smegenų aktyvumu, palyginti su kofeino nevartojančiais bendraamžiais.

Pavyzdžiui, atliekant impulsų kontrolės užduotį, kasdien geriančių kavą asmenų smegenų srities, vadinamos priekine smegenų žieve aktyvumas buvo mažesnis. Sumažėjęs šios srities aktyvumas dažnai pastebimas vaikams, sergantiems dėmesio deficito ir hiperaktyvumo sutrikimu (ADHD), ir asmenims, turintiems psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo sutrikimų, rašoma eurekalert.org.

 

Rezultatai parodė, kad tiek didelis impulsyvumas, tiek silpna darbinė atmintis buvo reikšmingai susiję su kasdieniniu gazuotų gėrimų su kofeinu vartojimu.

„Vienas iš galimų paaiškinimų yra tas, kad gazuotuose gėrimuose su kofeinu esančios medžiagos (kofeinas ir cukrus) gali sukelti toksikologinį poveikį smegenims, todėl žmogus tampa jautresnis stiprinančiam sunkesnių narkotikų, pavyzdžiui, alkoholio, poveikiui“, – teigė Tyrimui vadovavusi Mina Kwon iš Seulo nacionalinio universiteto Psichologijos katedros.

 

Spėjama, kad vaikai, kurie iš prigimties prasčiau sugeba reguliuoti savo impulsus, yra labiau linkę anksti ieškoti ir išbandyti tokias medžiagas kaip kofeinas. Vėliau, kai jie tampa vyresni ir gali lengviau gauti neteisėtų medžiagų, jie gali pereiti prie sunkesnių narkotikų, pavyzdžiui, alkoholio, rašoma eurekalert.org.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()