7,3 mėnesio: tyrimas atskleidė, kas per tiek laiko įvyksta mūsų smegenyse atsisakius alkoholio  ()

Džiugi žinia žmonėms, besigydantiems nuo alkoholio vartojimo sutrikimų, – nauji tyrimai rodo, kaip greitai smegenys gali atkurti savo struktūrą nustojus gerti alkoholį, skelbia „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonių, turinčių alkoholio vartojimo sutrikimų (angl. – alcohol use disorder, AUD), smegenų žievės sritys paprastai būna išretėjusios; tai raukšlėtas išorinis smegenų sluoksnis, labai svarbus daugeliui aukštesnių pažintinių funkcijų. JAV atlikto tyrimo metu nustatyta, kad nustojusių gerti asmenų žievės storis laikui bėgant didėja, greičiau per pirmąjį mėnesį ir toliau didėja 7,3 mėnesio, tuomet storis tampa panašus kaip ir tų, kurie neturi minėtų sutrikimų.

Ankstesni tyrimai parodė, kad kai kuros smegenų dalys gali atsistatyti, kai žmogus nustoja gerti, tačiau nebuvo aišku, kiek ir kaip greitai atsistato.

Naujame tyrime, kuriam vadovavo psichiatras ir elgsenos mokslininkas Timothy Durazzo iš Stanfordo universiteto, dalyvavo 88 AUD turintys žmonės, kuriems smegenų skenavimas buvo atliktas praėjus maždaug 1 savaitei, 1 mėnesiui ir 7,3 mėnesio abstinencijos. Kai kurie dalyviai prisijungė po 1 mėnesio, t. y. 23 asmenims skenavimas nebuvo atliktas po 1 savaitės, ir tik 40 iš visų 88 dalyvių visą laikotarpį toliau nevartojo alkoholio.

Taip pat buvo tiriami 45 žmonės, kurie niekada nevartojo alkoholio, matuojant jų smegenų žievės storį pradiniu metu ir dar kartą maždaug po 9 mėnesių, kad būtų patvirtinta, jog matuotos sritys išliko tokios pačios.

 

Dalyvių smegenims stebėti buvo naudojamas magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) metodas, kuris ypač naudingas norint gauti aiškius kūno vidaus struktūros vaizdus. Tyrėjai užfiksavo 34 smegenų žievės storį 34 smegenų regionuose, vidutiniškai matuodami kairiajame ir dešiniajame smegenų pusrutuliuose.

AUD sergančių asmenų storio atsistatymas po 7,3 mėnesio be alkoholio buvo gana dažnas. Jis buvo pakankamai statistiškai reikšmingas 25 iš 34 smegenų regionų.

Visuose 34 smegenų regionuose, kuriuos tyrė T.Durazzo ir jo komanda, AUD sergančių asmenų storis nuo 1 savaitės iki 1 mėnesio po alkoholio atsisakymo keitėsi sparčiau nei nuo 1 mėnesio iki 7,3 mėnesio.

 

Kai kuriose AUD turinčių žmonių, kurie taip pat turėjo aukštą kraujospūdį ar didelį cholesterolio kiekį kraujyje, smegenų žievės storėjimas vyko lėčiau. Tas pats pasakytina ir apie AUD turinčius asmenis, kurie šiuo metu rūko.

Šie rezultatai suteikia vilčių ir padeda naujai suprasti, kaip smegenys atsigauna nutraukus alkoholio vartojimą. Vis dėlto dėl tyrimo mažos imties ir įvairovės trūkumo rezultatų negalima apibendrinti.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Alcohol“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()