Kontraceptinės tabletės paveikia vieną smegenų dalį: štai, ką tai reiškia moterims  ()

Mokslininkai nustatė galimą ryšį tarp geriamųjų kontraceptikų vartojimo ir baimę apdorojančios smegenų dalies pokyčių. Šios išvados gali padėti paaiškinti su baime susijusius mechanizmus, kurie neproporcingai veikia moteris, skelbia „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau kaip 150 milijonų žmonių vartoja geriamuosius kontraceptikus, o COC, kurių sudėtyje yra sintetinio estrogeno ir progestageno, yra labai populiarūs.

Kanados mokslininkų tyrimo metu nustatyta, kad šiuo metu vartojančių COC moterų smegenų sritis, vadinama ventromedialine prefrontaline žieve (vmPFC), yra plonesnė nei vyrų.

„Manoma, kad ši prefrontalinės žievės dalis palaiko emocijų reguliavimą, pavyzdžiui, mažina baimės signalus saugioje situacijoje“, – aiškina Kvebeko universiteto Monrealyje fiziologė Alexandra Brouillard.

A. Brouillard ir jos kolegos tyrė sveikus suaugusiuosius nuo 23 iki 35 metų, tarp jų 139 moteris: 62 šiuo metu vartojančias COC, 37, kurios anksčiau vartojo tik COC, ir 40, kurios niekada nevartojo jokių hormoninių kontraceptikų. Į bendrą imtį taip pat pateko 41 vyras.

Kadangi moterys dažniau nei vyrai turi nerimo ir streso sutrikimų, tyrėjai palygino šias grupes, norėdami išsiaiškinti, ar COC vartojimas susijęs su trumpalaikiais ar ilgalaikiais pokyčiais smegenyse ir ar yra skirtumų tarp lyčių.

Mokslininkai išmatavo natūralių ir sintetinių lytinių hormonų kiekį dalyvių seilėse ir, naudodami magnetinio rezonanso tomografiją (MRT), skenavo jų smegenis, ypač stebėdami smegenų sritis, susijusias su baimės apdorojimu.

 

Jie nustatė, kad tiek natūralių, tiek sintetinių lytinių hormonų lygis buvo susijęs su vmPFC dydžio ir storio pokyčiais. Tačiau moterų, kurios šiuo metu vartojo geriamuosius kontraceptikus, vmPFC buvo plonesnis nei vyrų.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad baimę skatinančioje smegenų srityje – nugarinėje priekinėje cingulinėje žievėje (dACC) – vyrų ir moterų struktūra skiriasi. Tai buvo pastebima nepriklausomai nuo COC vartojimo, pabrėžiant, kad natūraliai gaminami lytiniai hormonai gali daryti įtaką smegenų struktūrai.

„Atsižvelgiant į mūsų gautus rezultatus, kad vyrų dACC tūris yra mažesnis nei moterų, o vmPFC storesnis nei COC vartotojų, šie rezultatai gali reikšti struktūrinį pažeidžiamumą psichopatologijoms, kurios daugiausia paveikia moteris“, – rašo komanda.

 

Pasak tyrėjų, didesnis dACC tūris gali reikšti moterų polinkį į baimės skatinimą, o COC vartojimas gali sustiprinti šį pažeidžiamumą, nes gali sukelti baimę slopinančios srities, tokios kaip vmPFC, išretėjimą.

Pažymėtina, kad tyrėjai nustatė, jog šis poveikis išnyksta, kai COC nustojama vartoti, nors jie pabrėžia, kad norint išsiaiškinti poveikį, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Frontiers“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()