Mokslininkai kuria sistemą, padedančią išlaikyti smegenis gyvas atskirai nuo kūno  ()

Pietvakarių medicinos centro (UT Southwestern Medical Center) tyrėjų komanda išbandė prietaisą su kiaulės, kuri buvo nuskausminta ketaminu ir kitomis cheminėmis medžiagomis, smegenimis. Prietaisas penkias valandas palaikė normalų gyvūno smegenų aktyvumą ir sveikatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors akivaizdu, kad tai nesuteiks galimybės, panašios į „Futurama“, palaikyti gyvų žmonių galvų stiklainiuose, mokslininkai teigė, kad tai gali padėti rasti būdų, kaip tirti smegenis kai joms įtakos nedaro kitos organizmo funkcijos.

„Šis naujas metodas leidžia atlikti tyrimus, kurių metu dėmesys sutelkiamas į smegenis nepriklausomai nuo kūno, todėl galime atsakyti į fiziologinius klausimus tokiu būdu, kokio dar nebuvo“, – sakė UT Southwestern neurologijos, pediatrijos ir fiziologijos profesorius daktaras Juan‘as Pascual‘is.

Ekstrakorporinė pulsacinė kraujotakos kontrolės sistema jau buvo naudojama tiriant hipoglikemijos, arba mažo gliukozės kiekio kraujyje, poveikį smegenims, kurį dažnai patiria sergantieji diabetu. Atliekant šiuos tyrimus paprastai apribojamas gyvūnų suvartojamo maisto kiekis arba jiems suleidžiama insulino dozė, tačiau organizmas tai kompensuoja pakeisdamas medžiagų apykaitą. Šis prietaisas gali leisti tyrėjams tiesiogiai keisti į smegenis pumpuojamą gliukozės kiekį kraujyje.

Pascual‘is sakė, kad pirmoji tokia sistema taip pat galėtų padėti patobulinti širdies šuntavimo operacijų metu naudojamus aparatus, kurie atkartoja kraujo tekėjimą į smegenis. Tai gali padėti išvengti su smegenimis susijusių šalutinių poveikių, nes būtų užtikrintas natūralus pulsuojantis kraujo srautas, panašus į žmogaus širdies srautą.

 

Nors EPCC turi didelį potencialą medicinos srityje, idėja išlaikyti smegenis gyvybingas atskirai nuo kūno taip pat primena prieštaringai vertinamą galvos transplantacijos temą. Italų neurochirurgas Sergio Canavero prieš kelerius metus ketino bandyti atlikti tokią operaciją, tačiau Valerijus Spiridonovas, sergantis raumenų nykimo Werdnigo-Hoffmanno liga, suradęs meilę ir tapęs tėvu, nusprendė nesujungti galvos su kitu kūnu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
Autoriai: Mindaugas Klumbis
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: