Atskleidė, kiek laiko smegenims reikia atsigauti nustojus vartoti alkoholį  ()

Naujo tyrimo metu pastebėta, kad probleminiu alkoholio vartojimu (AUD) sergančių žmonių smegenų žievės – išorinio smegenų audinio sluoksnio, kuris sergant AUD gali tapti plonesnis – storis atsistato ilgesnį periodą nevartojant alkoholio. Tyrimo dalyvių, kuriems daugelį metų sirgo AUD, smegenų žievės storis po 7,3 mėnesio statistiškai atitiko kontrolinių dalyvių smegenų žievės storį 24-iose iš 34 tiriamų sričių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Piktnaudžiavimas alkoholiu arba probleminis alkoholio vartojimas (AUD) yra sveikatos būklė, kai asmuo nesiliauja vartoti alkoholio, nepaisydamas jam nepalankių pasekmių. AUD yra lėtinė smegenų liga, todėl žmonės, turintys šį sutrikimą ir nustoję gerti, yra linkę vėl pradėti vartoti alkoholį.

„Yra labai mažai informacijos apie tai, kaip žmogaus smegenų struktūra atsistato per ilgesnį susilaikymo nuo alkoholio laikotarp,į sergant probleminiu alkoholio vartojimu, – sako tyrimo autorius Timothy C. Durazzo. – Mūsų tyrimas yra pirmasis, parodantis reikšmingą smegenų žievės storio atsistatymą keliuose regionuose, per maždaug 6–7 abstinencijos mėnesius.“

Per alkoholio abstinencijos laikotarpį 88 AUD sergantiems asmenims buvo atliktos magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) patikros: po savaitės, po mėnesio ir po 7,3 mėnesio. Du dalyviai patyrė atkrytį tarp pirmojo ir antrojo intervalo, o 43 dalyviai vėl pradėjo vartoti akloholį po antrojo intervalo. Dalyvių rezultatai buvo palyginti su 45 kontrolinių tiriamųjų, kurie nerūkė ir nesirgo AUD, rezultatais.

19 tyrimo dalyvių smegenų regionų pokyčiai nuo vienos savaitės iki vieno mėnesio buvo spartesni, palyginti su laikotarpiu nuo vieno mėnesio iki 7,3 mėnesio. Keletas šių regionų yra „susiję su dėmesio vertinimu, vykdomosiomis funkcijomis, nuotaikos / įtakos apdorojimu ir reguliavimu, savikontrole, elgesio kontrole ir įprastu režimu“, rašo autoriai.

 

„Greitesnis storio atsistatymas šiuose kritiniuose funkciniuose regionuose ankstyvosios abstinencijos laikotarpiu gali būti susijęs su geresniu funkcijų ir (arba) gebėjimų, būtinų ilgesniam blaivumui išlaikyti, tęstinumu“, – aiškina mokslininkai.

Tačiau, anot T. C. Durazzo, „reikia ištirti ryšį tarp pagerėjusio žievės storio, psichinių būklių ir simptomų bei kognityvinių funkcijų ir gyvenimo kokybės rodiklių“.

Visi tyrimo dalyviai vyrai mažiausiai aštuonerius metus vartojo daugiau kaip 150 alkoholinių gėrimo vienetų per mėnesį, o dalyvės moterys mažiausiai šešerius metus vartojo daugiau kaip 80 gėrimo vienetų per mėnesį. Tyrėjai pastebėjo, kad tų, kurie metus prieš tyrimą vartojo daugiau alkoholio, tam tikrose tiriamose srityse sumažėjo smegenų storio atsistatymas.

 

Aktyviai rūkiusių asmenų dažnesnis rūkymas buvo susijęs su mažesniu žievės storio atsistatymu 11 sričių. Tai rodo, kaip svarbu padėti asmenims, kurie nori gydytis nuo AUD – o taip pat mesti rūkyti.

Tyrimas publikuotas žurnale „Alcohol“.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai ()