Prastai miegojote naktį? Rado greitą būdą, kaip atgauti jėgas  ()

Kai kitąkart naktį prastai išsimiegosite ir nuspręsite trumpam snūstelėti dieną, kad atgautumėte jėgas, prisiminkite – daug veiksmingesnė yra paprasta trumpa mankšta, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo atlikti du eksperimentai, kuriuose dalyvavo po 12 suaugusių sveikų žmonių. Vienąkart buvo tiriami asmenys, kurie tris naktis miegojo prastai ir trumpai, antrąkart dalyviai buvo visiškai nemiegoję vieną naktį.

Tyrimo rezultatai parodė, kad užteko vos 20 minučių minti treniruoklį-dviratį ir smegenų veikla visų eksperimente dalyvavusių asmenų abu kartus kaipmat pagerėjo.

Jau nuo seniau žinoma, kad yra ryšys tarp fizinių pratimų ir geresnės smegenų veiklos, bet šio tyrimo rezultatai mokslininkams iškėlė naujų klausimų.

Pavyzdžiui, anksčiau manyta, kad smegenų veikla pagerėja dėl fizinės veiklos metu gaunamo didesnio deguonies kiekio, bet šįkart įsitikinta, kad kognityviniai gebėjimai pagerėjo net esant mažam deguonies kiekiui.

 

Dėl to dabar manoma, kad visa tai gali būti susiję su kitais veiksniais, pavyzdžiui, smegenų veiklą veikiančiais hormonais, motyvacija.

Tyrimai rodo, kad maždaug 43 proc. gyventojų miega mažiau nei rekomenduojamas 7–9 valandas per parą. Dėl to didėja rizika susirgti įvairiomis ligomis, nuo depresijos iki širdies ligų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()