Geriausios arbatos norintiems sulieknėti: vienos degina riebalus, kitos skatina medžiagų apykaitą  ()

Jei ieškote sveiko gėrimo, nepamirškite arbatos – puodelis kvapnaus gėrimo gali sušildyti ne tik kūną, bet ir sielą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O jeigu norite dar ir tokio gėrimo, kuris būtų naudingas kūno linijoms, „Study Finds“ ištyrė, kokios arbatos veiksmingiausios metant svorį.

Štai ką apie tai sako mokslas.

1. Žalioji arbata

Žalioji arbata yra viena iš labiausiai paplitusių arbatos rūšių. „Žalioji arbata yra viena iš labiausiai žinomų arbatos rūšių ir yra susijusi su daugybe privalumų sveikatai“, – nurodo portalas „Healthline“. Tai taip pat viena veiksmingiausių arbatų, padedančių mesti svorį. Yra rimtų įrodymų, kad žalioji arbata siejama su svorio ir kūno riebalų sumažėjimu.

Žaliojoje arbatoje yra katechinų – natūralių junginių, kurie, kaip žinoma, skatina medžiagų apykaitą ir riebalų deginimą. Nors visose arbatose yra šiek tiek katechinų, žaliojoje arbatoje jų kiekis yra didžiausias.

„Vienas „Clinical Nutrition“ tyrimas parodė, kad 12 savaičių trukęs žaliosios arbatos ekstrakto vartojimas gali padėti numesti svorio ir sumažinti moterų juosmens apimtį“, – rašo „Women’s Health“. Taip gali būti todėl, kad žaliosios arbatos ekstraktas žymiai sumažina grelino, kuris yra žarnyno hormonas, kiekį organizme.

2. Juodoji arbata

Juodoji arbata turi didžiausią kofeino kiekį ir yra bene stipriausio skonio arbata šiame sąraše.

Be kofeino, kuris skatina medžiagų apykaitą, juodojoje arbatoje taip pat yra flavonoidų, antioksidantų, kurie gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą, sumažinti riebalų pasisavinimą ir reguliuoti svorį.

„Viename nedideliame tyrime buvo įvertintas juodosios arbatos poveikis 111 dalyvių, – pažymi „Forbes“. – Nustatyta, kad tris mėnesius trukęs reguliarus juodosios arbatos vartojimas sutrukdė priaugti svorio ir sumažino juosmens apimtį.“

Kitas tyrimas, atliktas 2016 m., taip pat pabrėžia galimą juodosios arbatos, ypač polifenolių naudą. Nurodoma, kad polifenoliai gali slopinti riebalų virškinimą ir absorbciją, taip pat blokuoti nutukimo procesą.

„Juodojoje arbatoje yra daug flavonoidų, todėl ji yra puikus gėrimas žmonėms, norintiems numesti svorio, – rašo „Healthify Me“. – Juodojoje arbatoje esantys flavonoidai gerina medžiagų apykaitą ir padidina organizmo riebalų deginimą.“

3. Ulongo arbata

„Nors žalioji arbata ilgą laiką buvo laikoma geriausia metantiems svorį, kai kurie tyrinėtojai mano, kad ulongas – kiniška arbata, kuri patenka tarp žaliosios ir juodosios – gali būti dar galingesnė“, – rašo „Prevention“.

 

Be medžiagų apykaitą skatinančio kofeino, šioje arbatoje taip pat yra daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Polifenoliai skatina virškinimą ir apsaugo nuo diabeto, o EGCG (epigalokatechino galatas) yra žinomas kaip skatinantis svorio mažėjimą ir mažinantis uždegimą.

„Ši arbata su kofeinu gali padėti sudeginti daugiau energijos, nes ji skatina riebalų deginimą ir pagreitina medžiagų apykaitą“, – aiškina „Women’s Health“.

Vienas tyrimas parodė, kad trys ar keturi puodeliai ulongo arbatos per dieną gali padėti sumažinti organizme riebalų kiekį ir kūno svorį, nes pagerina riebalų apykaitą.

4. Baltoji arbata

Baltoji arbata yra mažiausiai apdorota, joje yra daugiausia antioksidantų, palyginti su kitomis. „Tyrimai rodo, kad baltojoje arbatoje gausu katechinų, kurie gali padėti numesti svorio“, – aiškina „Healthline“.

Be to, vienas tyrimas, atliktas su gyvūnais, parodė, kad baltosios arbatos ekstraktas gali sumažinti riebalų prieaugį pelėms, kurios buvo maitinamos riebiai, nes skatina medžiagų apykaitą, didina riebalų ląstelių irimą ir neleidžia susidaryti naujoms.

 

Baltojoje arbatoje yra ir kofeino, ir katechinų, kurie kartu padeda pagreitinti medžiagų apykaitą.

5. Puero (Pu-erh) arbata

Puero arbata žinoma, kaip padedanti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Gukraus kiekio kraujyje kontrolė yra svarbi norint numesti svorio, nes neįprastai didelis cukraus kiekis kraujyje gali paskatinti ląsteles kaupti nepanaudotą cukraus perteklių kaip riebalus.

Kadangi puero arbata yra fermentuota, ji gali veikti kaip probiotikas, naudingas žarnyne gyvenančioms sveikoms bakterijoms, kurios padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir kontroliuoti alkį, todėl geriau valdomas svoris.

„Puero arbata, kilusi iš Kinijos, neleidžia organizmui gaminti daugiau riebalų, – nurodo „Healthify Me“. – Geriausias metas gerti šią arbatą yra valanda po valgio, kad ji pašalintų iš organizmo sunkiai virškinamus riebalus ir riebalų perteklių.“

Remiantis „Food Research International“ paskelbtu tyrimu, šioje arbatoje esantys junginiai gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais ir išvalyti toksinus, be to, jie turi poveikį nutukimui.

6. Matės arbata

 

Matės arbatai priskiriamos kai kurios svorio mažinimo savybės, o tyrimai su gyvūnais parodė, kad ji turi nutukimą mažinantį poveikį, tačiau reikia atlikti tolesnius tyrimus su žmonėmis.

Matėje yra ne tik daug tų pačių antioksidantų, kaip ir kitose arbatos rūšyse, bet ir daug kofeino. Dėl to ji pasižymi energijos suteikiančiomis, priešuždegiminėmis ir nutukimą mažinančiomis savybėmis.

Panašiai kaip žalioji arbata, matė taip pat skatina riebalų apykaitą organizme.

Vienas „Journal of Functional Foods“ tyrimas parodė, kad matė gali padėti sudeginti daugiau kalorijų ir numesti svorio. Taip pat ji gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.

7. Kinrožių arbata

Jei netoleruojate kofeino, galbūt norėsite išbandyti žolelių arbatą be kofeino. „Kinrožių arbata turi katechinų, tokių kaip EGCG, ir, kaip įrodyta, padeda sumažinti kraujospūdį ir cholesterolį“, – rašo „Everyday Health“. Pavyzdžiui, viena ankstesnė tyrimų su gyvūnais ir žmonėmis apžvalga rodo, kad kinrožių ekstraktas yra perspektyvus gydant aukštą kraujospūdį ir aukštą cholesterolio kiekį, nors autoriai teigia, kad prieš pateikiant rekomendacijas reikia atlikti daugiau tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: