Kodėl žiemą norisi valgyti daugiau ir ką su tuo daryti  ()

Kodėl žiemą norisi daugiau valgyti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiema yra metų laikas, kai temperatūra krenta, dienos trumpėja, o naktys ilgėja. Keičiantis aplinkai, keičiasi ir mūsų poreikiai bei norai, įskaitant apetitą. Taigi, kodėl žiemą norisi valgyti daugiau ir ką su tuo daryti?

Apetitas yra natūrali reakcija

Pagrindinė padidėjusio apetito priežastis žiemą – mūsų organizmo fiziologija. Šaltuoju metų laiku mūsų organizmas išnaudoja daugiau energijos palaikydamas optimalią kūno temperatūrą. Siekdamas kompensuoti šiuos nuostolius, jis siekia gauti daugiau maisto. Padidėjęs apetitas – tai natūrali organizmo reakcija, kurios tikslas – suteikti reikiamų išteklių išgyventi ekstremaliomis oro sąlygomis.

Psichologinis veiksnys

Antras veiksnys, turintis įtakos apetito padidėjimui žiemą, yra susijęs su psichologiniais aspektais. Žiema dažnai asocijuojasi su šiltomis ir jaukiomis akimirkomis, tokiomis kaip šventės ir šeimos susibūrimai su puodeliu karšto gėrimo rankoje. Tokiose situacijose maistas dažnai tampa komforto ir malonumo simboliu. Maistą galime naudoti kaip streso mažinimo, nuotaikos gerinimo ir komforto jausmo suteikimo būdą.

Kultūrinis aspektas

Verta paminėti ir mūsų maisto kultūrą. Daugelyje kultūrų žiemos metu įprasta valgyti kaloringesnį maistą, kad būtų patenkinti padidėję kūno poreikiai ir sutaupoma energija. Pavyzdžiui, mėsa ar karštas šokoladas yra tipiškas maistas, kuris siejamas su šaltuoju metų laiku ir nuotaikos pakėlimu.

Nepaisant visų šių veiksnių, svarbu nepamiršti saiko ir sveikos mitybos. Padidėjęs apetitas žiemą nereiškia, kad reikia didinti nesveiko ar perteklinio maisto vartojimą. Norint išlaikyti pusiausvyrą ir sveikatą, svarbu išlikti aktyviems, sportuoti ir sveikai maitintis.

Ką daryti, kai žiemą norisi valgyti daugiau?

Stenkitės padidinti suvartojamų vitaminų ir mineralų kiekį. Žiemą mūsų organizmas patiria saulės šviesos trūkumą, todėl galite norėti daugiau valgyti. Stenkitės į savo racioną įtraukti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų. Jie padės patenkinti jūsų mitybos poreikius ir sumažins norą persivalgyti.

 

Palaipsniui didinkite fizinį aktyvumą. Fizinis aktyvumas padeda numalšinti alkį ir gerina nuotaiką. Pabandykite į savo kasdienybę įtraukti pasivaikščiojimus lauke, sportą ar kitą veiklą. Tai ne tik padės sumažinti norą valgyti daugiau, bet ir pagerins bendrą sveikatą.

Koreguokite savo mitybą. Reguliarus valgymas padės suvaldyti apetitą ir išvengti persivalgymo. Iš anksto planuokite savo maistą ir stenkitės laikytis plano. Valgykite sveiką, maistingą maistą, kad ilgiau jaustumėtės sotūs.

Atkreipkite dėmesį į psichologinius aspektus. Žiemą dažnai norisi daugiau valgyti dėl streso, nuobodulio ar depresijos. Stenkitės maistą pakeisti teigiama veikla, pavyzdžiui, skaitymu, piešimu, laiko leidimu su artimaisiais ar įdomiu hobiu. Jei problema tampa rimta, kreipkitės į specialistą.

 

Sureguliuokite miego grafiką. Miego trūkumas gali turėti įtakos jūsų apetitui ir sukelti norą valgyti daugiau. Stenkitės pakankamai miegoti kiekvieną naktį, kad išliktumėte geros fizinės ir emocinės formos.

Atsiminkite, kad kiekvieno organizmas yra skirtingas, todėl gali prireikti laiko ir kantrybės, kol rasite tiksliai tinkamus metodus, padėsiančius kontroliuoti savo valgymo elgesį žiemos metu.

Žiemos laikotarpis išties gali sukelti apetito padidėjimą dėl įvairių priežasčių – fiziologinių, psichologinių ir kultūrinių. Šių veiksnių supratimas padeda mums geriau suprasti savo elgesį ir priimti pagrįstus mitybos sprendimus. Svarbu siekti mitybos ir veiklos pusiausvyros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()