Amžina dvikova. Kava ar arbata? Mitybos specialistai atsakė, kuris gėrimas geresnis  ()

Kartu su sveika mityba ir gyvenimo būdu, arbata ir kava gali turėti naudos sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amžina dvikova. Kava ar arbata? Mitybos specialistai atsakė, kuris gėrimas geresnis.

„Kava ir arbata – du mėgstamiausi gėrimai pasaulyje, vertinami dėl sodraus skonio, stimuliuojančio poveikio ir suteikiamo komforto. Be skonio ir aromato, tyrimai parodė, kad kava ir arbata teikia daug naudos sveikatai ir netgi gali padėti sumažinti vėžio riziką“, – „Fox News“ sakė dietologė Nichole Andrews.

Tiek kava, tiek arbata yra antioksidantų šaltiniai. Antioksidantai – junginiai, apsaugantys ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

„Laisvieji radikalai gali pažeisti DNR ir kitus ląstelių komponentus, o tai gali sukelti vėžį“, – sakė Andrews.

Pasak jos, kavoje ir arbatoje esantys antioksidantai, tokie kaip polifenoliai ir katechinai, neutralizuoja šiuos laisvuosius radikalus ir sumažina ląstelių pažeidimo riziką.

„Nors kava ir arbata turi naudos sveikatai, kai jos vartojamos saikingai, svarbu atpažinti galimus neigiamus priedus, tokius kaip sirupas, cukrus ir grietinėlės perteklius“, – sakė Andrews.

Specialistė pastebėjo, kad šie priedai gali paversti sveikus gėrimus žalingais, pirmiausia dėl padidėjusio paros kalorijų kiekio.

Mitybos specialistas Danas Gallagheris sutiko ir pažymėjo, kad, kaip ir dauguma maisto produktų, kava ir arbata gali tapti nesveika, priklausomai nuo to, ko į jas pridedama.

„Tiek kava, tiek arbata yra laikomos sveikomis dėl tų pačių priežasčių. Abu gėrimai turi teigiamą poveikį organizmui, kai vartojami reguliariai“, – pažymėjo jis.

Kavos nauda sveikatai

Kava padeda padidinti protinį budrumą.

„Kavoje esantis kofeinas gali pagerinti protinį budrumą ir koncentraciją, todėl tai veiksmingas tonikas“, – sakė Andrews.

Šia prasme kava taip pat gali padėti pagerinti fizinę veiklą, nes padidina adrenalino lygį, todėl ji yra populiarus pasirinkimas tarp sportininkų.

 

Be to, „kavoje gausu antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų padarytos žalos, todėl gali sumažinti įvairių ligų, įskaitant vėžį, riziką“.

Arbatos nauda sveikatai

Antioksidantų kiekis arbatoje yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl ji tokia naudinga.

„Arbatoje gausu antioksidantų, tokių kaip katechinai, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, todėl gali sumažinti lėtinių ligų, įskaitant vėžį ir širdies ligas, riziką“, – sakė Andrews.

„Reguliarus arbatos vartojimas yra susijęs su geresne širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių, tokių kaip aukštas kraujospūdis ir cholesterolis, sumažėjimą“, – sakė Andrews.

 

Kartu specialistė pažymėjo, kad rekomendacijos dėl arbatos ir kavos porcijos dydžio gali skirtis priklausomai nuo individualių pageidavimų ir kofeino tolerancijos.

Suaugusiesiems paprastai rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 400 miligramų (apie keturis puodelius užplikytos kavos) kofeino per dieną. Taikant šią ribą atsižvelgiama į kofeiną iš visų šaltinių, įskaitant kavą, arbatą ir kitus gėrimus ar maistą.

Kava ar arbata?

Nors arbata dažnai laikoma sveikesniu gėrimu, vis tiek rekomenduojama ją gerti saikingai ir atkreipti dėmesį į suvartojamo kofeino kiekį, jei esate jautrus kofeinui arba turite tam tikrų sveikatos sutrikimų.

Šiuo atžvilgiu mitybos specialistai pastebi, kad atsakymas į klausimą, arbata ar kava yra sveikesnis gėrimas, turi daug niuansų. Apibendrinant galima pasakyti, kad arbatoje gausu antioksidantų ir mažiau kofeino – yra daug arbatos rūšių, kurių kiekviena turi savo unikalų profilį ir naudą sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(6)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: