„Kalėdų eglutės sindromas“ – įspėja, kaip stipriai tai gali paveikti mūsų sveikatą  ()

Jei šventiniu periodu staiga pasijutote blogai, ėmė kamuoti sloga ir gerklės kutenimas, tai nebūtinai gali būti sezoninis peršalimas kaip tik per šventes – didelė tikimybė, kad tai Kalėdų eglutės sindromas, rašo „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalėdų eglutės sindromas – taip vadinama būklė, kurią sukelia ant gyvų kalėdinių eglučių esantys alergenai.

Simptomai panašūs į kitas alergines reakcijas, tačiau juos taip pat galima supainioti su peršalimo ligomis. Tai yra užsikimšusi nosis arba sloga, niežtinčios ir ašarojančios akys, čiaudulys, gerklės kutenimas, švokščiantis kvėpavimas ir kosulys. Taip pat gali pasireikšti su oda susijusių simptomų, įskaitant paraudimą, patinimą ir niežulį.

Alerginė reakcija gali būti ypač nemaloni, jei turite papildomų sveikatos problemų – pavyzdžiui, astmą.

„Žmonėms, sergantiems astma, gali paūmėti jos simptomai arba pasireikšti priepuolis, kurio metu kvėpavimo takai susiaurėja, todėl gali būti sunku kvėpuoti ir atsirasti švokštimas. Tačiau ne visi, kurie patiria alerginę reakciją dėl Kalėdų eglučių, serga astma. Taip pat ne kiekvienas astma sergantis žmogus patirs alerginę reakciją“, – teigia „LloydsPharmacy Online Doctor“ bendrosios praktikos gydytoja daktarė Bhavini Shah.

Kalėdų eglutėse yra daug potencialių alergenų, įskaitant žiedadulkes, dulkių erkutes ir – svarbiausia – pelėsį. Vienoje kalėdinėje eglutėje gali būti daugiau kaip 50 rūšių pelėsių, kurių visi išskiria ore sklandančias sporas, galinčias suerzinti mūsų imuninę sistemą.

 

Tyrimas apskaičiavo, kad pelėsio sporų kiekis bute padidėjo nuo 800 sporų kubiniame metre prieš įnešant gyvą spygliuotį iki 5000 sporų kubiniame metre po to, kai jis dvi savaites iš buvo namuose.

„Pelėsių sporų galima rasti ant gyvų kalėdinių medelių – pavyzdžiui, pušies, eglės ar kėnio. Medeliai auginami lauke, kur jie gali prisirinkti pelėsio sporų iš supančios aplinkos. Kai šie medeliai įnešami į patalpas ir pastatomi šiltoje ir sausoje aplinkoje, visos esamos sporos gali patekti į orą ir sukelti alergijos simptomus“, – aiškina B. Shah.

 

Laimei, yra keletas paprastų atsargumo priemonių, kurių galima imtis. „Jei sergate astma arba tikra eglutė anksčiau yra sukėlusi alergiją, verčiau įsigykite dirbtinę, o ne tikrą.

Jei vis dėlto pasirenkate tikrą, prieš parsinešdami eglutę į namus turėtumėte ją pakratyti, kad pašalintumėte kuo daugiau dulkių, pelėsių ir žiedadulkių. Laikydami eglutę vėsiausioje namo vietoje, išvengsite pelėsio sporų dauginimosi“, – apibendrina B. Shah.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()