Kovai su persivalgymu mokslininkai sukūrė vibruojančią piliulę: kaip ji veikia? (Foto)  (1)

Mokslininkai išrado vibruojančią piliulę, dėl kurios pasisotinama gerokai greičiau nei įprastai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai valgome gausią vakarienę, mūsų skrandis išsitempia, jog tilptų kiekvienas kąsnis. Taip pat yra suaktyvinami receptoriai, kurie smegenims duoda signalus, jog esame sotūs, rašo „Live Science“.

Grupė inžinierių sukūrė vibruojančią piliulę, kuri gali tą sotumą jausmą padėti pajusti greičiau, nes ši vibracija organizme sukuria tempimo iliuziją ir signalai apie sotumą gaunami sparčiau. Vieną dieną tai galėtų padėti kovoti su nutukimu.

„Norintiems numesti svorio ar kontroliuoti apetitą šią tabletę būtų galima vartoti prieš kiekvieną valgį“, – sakė Harvardo universiteto bioinžinerijos docentė ir pagrindinė tyrimo autorė Shriya Srinivasan.

Kol kas tyrimai buvo atlikti su kiaulėmis, o rezultatai tokie: tos, kurios 20 minučių prieš maistą nurijo vibruojančią tabletę, suvalgė apie 40 proc. mažiau, rašo „Live Science“.

Kad piliulė nepradėtų vibruoti dar nepasiekusi tikslo, ji padengta želatinine membrana, ištirpstančia tik tuomet, kai panyra į skrandžio sultis. Tik jai ištirpus vibruojantis varikliukas ima veikti ir tai trunka apie 30 min. Vėliau tabletė tiesiog pasišalina tuštinantis.

 

Net kraujo mėginiai po piliulių vartojimo rodo mažesnį grelino, dar vadinamo alkio hormonu, kiekį.

 

„Stipri hormoninė reakcija į vibruojančias kapsules mane nustebino. Atrodo, kad organizmas iš tiesų gali būti apgautas, jis gali manyti, kad ką tik suvalgė sotaus maisto“, – sakė tyrime nedalyvavęs Brigham Young universiteto mechanikos inžinerijos docentas Benjaminas Terris.

Mokslininkai atliko daugybę bandymų su kiaulėmis, kad patikrintų ne tik šių piliulių veiksmingumą, bet ir saugumą. Endoskopuotojas vertino kiaulių skrandžio gleivinę, bet jokių įbrėžimų, sudirgimų ar uždegimų nenustatė. Tai rodo, kad vibruojanti piliulė nekenkia.

 

Visgi, nors šie rezultatai teikia vilčių, dar neaišku, ar tai bus pritaikyta žmonėms. Šiuo metu piliulė yra didesnė nei leidžiama vartoti žmonėms, taip pat žmonės persivalgo ir dėl daugelio kitų priežasčių, nesusijusių su sotumu. Tai gali būti stresas ar kitos socialinės priežastys, kurių vibruojanti piliulė neišspręs.

 

Tyrimo autoriai tiki, kad piliulė galėtų pagelbėti žmonėms ir tai būtų paprastesnė bei pigesnė alternatyva nei kiti nutukimo problemą sprendžiantys būdai – operacijos ar medicininiai implantai, skirti skrandžiui mažinti.

Pasak tyrėjų, viena piliulė galėtų kainuoti nuo kelių centų iki 1 dolerio, rašo „The Guardian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)