Nauja galinga odos vėžio terapija perpus sumažina mirties riziką  ()

II fazės klinikinis odos vėžio vakcinos tyrimas davė labai daug žadančių rezultatų: įrodytas didelis informacinės RNR (iRNR) pagrindu veikiančio vėžio gydymo veiksmingumas, rašo „Sciene Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakcina, kurią sukūrė „Moderna“, skirta veikti kartu su kitu imunoterapiniu vaistu „Keytruda“, kuris taip pat padeda organizmui kovoti su vėžiu.

„Keytruda“ priklauso bendrovei „Merck“ (dar žinomai kaip MSD), o šiuo metu vykdomas klinikinis tyrimas yra abiejų farmacijos bendrovių bendradarbiavimas, skirtas gydyti pacientus, kuriems dėl melanomos rizikos buvo pašalinti dideli odos plotai.

Lyginant su vien tik „Keytruda“, pirminiai duomenys rodo, kad abiejų vaistų derinys 49 proc. sumažina ligos atsinaujinimo ar mirties riziką per ateinančius trejus metus.

Tuo tarpu vėžio išplitimo ar mirties rizika sumažėjo 62 procentais, palyginti su „Keytruda“ atskirai.

„Moderna“ vyresnysis viceprezidentas Kyle'as Holenas naujausiame pranešime spaudai teigia, kad labai džiaugiasi matydamas „tokią stiprią klinikinę naudą“.

Tai pirmoji terapija, parodžiusi reikšmingą naudą, palyginti su vien tik „Keytruda“.

„Esame pasiryžę skatinti inovatyvių vėžio metodų tyrimus ankstyvosiose vėžio stadijose, kur galime padaryti reikšmingiausią poveikį pacientams, derindami „Merck“ patirtį imunoonkologijos srityje su „Moderna“ inovatyvia mRNA technologija“, – sako „Merck Research Laboratories“ vyresnioji viceprezidentė Marjorie Green.

„Moderna“ technologija yra bendrovės COVID-19 vakcinos pagrindas.

Informacinė RNR (iRNR) gali lengvai patekti į ląsteles ir duoti nurodymus tam tikriems baltymams, kurie padeda kovoti su patogenais. „Modernos“ mokslininkai aiškina, kad dabar jie naudoja šią koncepciją, siekdami „panaudoti organizmo imuninę sistemą, kad ji atpažintų ir sunaikintų vėžines ląsteles taip pat, kaip imuninė sistema atpažįsta ir naikina infekcijas“.

 

III ir IV stadijos melanomai skirta iRNR vakcina vadinama „mRNA-4157“ (arba „V940“). Ją sudaro sintetinis iRNR kodas, kuris yra raktas į iki 34 antigenų gamybą, kurie apmoko ir suaktyvina paciento priešvėžinį imuninį atsaką.

Tuo tarpu „Keytruda“ veikia stiprindama imuninės sistemos gebėjimą aptikti navikines ląsteles ir su jomis kovoti. Abiejų vaistų IIb fazės klinikiniame tyrime dalyvavo 157 pacientai, kuriems chirurginiu būdu buvo pašalinta didelės rizikos melanoma. Pacientams buvo skiriamas kombinuotas gydymas arba gydymas vien „Keytruda“ kartą per tris savaites maždaug vienerius metus.

 

Kombinuotojo gydymo šalutinis poveikis nelabai skyrėsi nuo „Keytruda“ šalutinio poveikio. Dažniausi simptomai, kurie pasireiškė maždaug 50 proc. pacientų, buvo nuovargis, injekcijos vietos skausmas ir šaltkrėtis.

Kombinuotasis gydymas pasirodė toks veiksmingas, kad JAV Maisto ir vaistų administracija ir Europos vaistų agentūra sutiko pagreitinti šio vaisto patvirtinimą ateityje. Šio patvirtinimo terminas neaiškus, tačiau mokslininkai jau dabar tęsia III fazės klinikinį tyrimą. Jo rezultatai turėtų būti gauti iki 2029 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()