„Išskirtinė ir unikali.“ Pačios brangiausios kavos rūšys pasaulyje  ()

Įvardytos brangiausios kavos rūšys pasaulyje ir kiek jos kainuoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kava daugeliui tapo kasdienybės dalimi. Tačiau yra atskira žmonių grupė, pasirengusi už kavos pupeles mokėti neįtikėtinas pinigų sumas.

„Fox news“ žiniomis, yra kavos rūšių, kurios vertinamos kaip brangakmeniai ar auksas, dėl išskirtinumo ir unikalių apdorojimo būdų.

Pačios brangiausios kavos rūšys pasaulyje

Kopi Luwak

Kopi Luwak – Indonezijoje gaminama kava iš laukinių gyvūnų palminių musangų apvirškintų kavos pupelių, kurios randamos gyvūno išmatose. Paruošta kava Kopi Luwak yra viena brangiausių, vertinama gurmanų.

Nedidelis gyvūnas, primenantis laukinę katę, yra naktinis žinduolis, gyvena medžiuose ir minta vabzdžiais, graužikais, vaisiais, ypač mangais, melionais, bananais, taip pat ir kavamedžių uogomis. Jis turi puikią uoslę, todėl laipiodamas nuo šakos ant šakos išsirenka geriausiai prinokusius kavos vaisius. Jų minkštimas skrandyje suvirškinamas, o likusios pupelės po lengvos fermentacijos pasišalina su išmatomis. Žarnyne kavos pupelės sulimpa ir po tuštinimosi primena kukurūzų burbuolę.

Gyvūno virškinimo sistemoje „apdorotos“ pupelės būna praradusios kartumą, o gyvūno skrandžio sultys joms suteikia ypatingo prieskonio. Paveiktas tokios fermentacijos, bet nesugadintas pupeles vietiniai gyventojai surenka nuo žemės kavamedžių augavietėse, plauna, džiovina, skrudina reikiamoje temperatūroje. Kavos pupelės toliau apdorojamos įprastiniu būdu ir tiekiamos į užsienio rinkas. Didžioji dalis eksportuojama į JAV ir Japoniją.

Kopi Luwak kasmet pagaminama palyginti mažai. Pastaruoju metu, išpopuliarėjus šiai kavai, kai kurie palminiai musangai laikomi žvėrelių fermose, kur neturi galimybės išsirinkti tik pačių geriausių kavamedžio uogų, o priversti misti tiekiamu pašaru, į kurį įmaišomos žmogaus parinktos kavamedžio uogos. Be to, gali būti daromi skirtingų kavos rūšių mišiniai. Kaina priklauso ir nuo to, kokiomis pupelėmis buvo šertas gyvūnas – arabika arba robusta. Atitinkamai Kopi Luwak pupelių kaina gali svyruoti 300–1500 €/kg ribose. Lietuvoje Kopi Luwak pupelių galima nusipirkti nuo maždaug 300 €/kg, už puodelį kavos prašoma 5–10 €, Vakarų Europos šalyse 2–5 kartus daugiau. Londone puodelis gali kainuoti 20 svarų.

 

Juodoji dramblio kaulo kava

Šios kavos pupelės praeina per dramblių virškinamąjį traktą. Kavo pupelės sumaišomos su dramblių mėgstamu maistu, pavyzdžiui, ryžiais, bananais ir tamarindais. Iš išmatų surenkamos nesuvirškintos kavos pupelės apdorojamos. Juodoji dramblio kaulo kava neturi kartumo ir yra švelni, beveik arbatinė.

Šios tailandietiškos kavos, kuri gali pasigirti retu ir išskirtiniu skoniu, kaina yra maždaug 1 730 €/kg.

Hacienda La Esmeralda kava

Ši kava sužavi kavos entuziastus savo išskirtiniu skoniu, kuris dažnai apibūdinamas kaip gėlių ir vaisių. Pupelės aukcione kainuoja brangiai, todėl Panamos kava patenka į pasaulinę išskirtinumo sceną. Jos kaina gali svyruoti nuo 30 USD iki 60 USD už pusę kilogramo, atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip kokybė, skrudinimas ir pakuotė.

 

Šventosios Elenos kava

Ši kavos rūšis auginama nuošalioje Šventosios Elenos saloje pietų Atlanto vandenyne. Ribota gamyba ir unikali auginimo vieta daro šią kavą labai brangią, todėl ji patraukli ieškantiems išskirtinumo.

Jamaikos Blue Mountain kava

Aromatas vilioja saldžiaisiais tamarindais ir apelsinais. Skonis itin švelnus ir saldus. Poskonyje dar ilgai išlieka pieniško šokolado natos. Būtent dėl savo švelnumo, saldumo ir ilgai išliekančio poskonio ši kava yra taip vertinama.

Ji auginama Jamaikos Mėlynuosiuose kalnuose. Kaina gali skirtis priklausomai nuo tokių veiksnių kaip kokybė, skrudinimas ir pakavimas, tačiau apskritai jos gali svyruoti nuo 30 USD iki 100 USD už pusę kilogramo. Dėl savo unikalaus skonio, riboto prieinamumo ir sudėtingų gamybos procesų ši kava yra vertinama ne tik kaip gėrimas, bet ir kaip prabangos prekė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: