Paskelbė, koks mitybos planas ypač žalingas sveikatai: daugelį nustebins  (2)

Kasmet JAV suburiama ekspertų grupė – nuo gydytojų iki svorio metimo tyrėjų, kurie įvertina populiarias dietas ir nustato sveikiausią mitybos būdą. Kur yra laimėtojas, ten bus ir pralaimėtojas. Taigi, taip pat įvardijamos dietos, kurių žmonės turėtų vengti dėl galimo šalutinio poveikio ir menkos ilgalaikės sėkmės tikimybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žaliavalgystė, kai maitinamasi tik termiškai neapdorotais ir neperdirbtais patiekalais, antrus metus iš eilės išrinkta sveikatai blogiausiu mitybos planu.

Kodėl žaliavalgystė žalinga?

Specialistai vertino 30 populiarių mitybos planų ir žaliavalgystė surinko mažiausiai taškų. Prie žemo įvertinimo prisidėjo ir tai, kad tokios dietos laikytis yra ypač sunku.

Žaliavalgiai iš mitybos raciono išbraukia kone visą termiškai apdorotą maistą – jį ruošti galima tik neaukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje. Tai reiškia, kad daugiausia valgomos žalios daržovės ir vaisiai, geriama daug sulčių. Tokio mitybos būdo šalininkai teigia, kad žalias maistas yra vertingesnis, turi daugiau vitaminų, kurie pražūsta patiekalus apdorojant termiškai.

Tačiau dalies daržovių ir grūdinių kultūrų maistines medžiagas organizmas įsisavina lengviau, jei joms paruošti pasitelktas virimas.

Pagrindinis žaliavalgystės trūkumas, kad dėl jos atsisakoma sveikatai naudingų maisto produktų, įskaitant duoną, troškintas daržoves ir virtas pupeles. Žaliavalgiams sunku gauti visų reikiamų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, baltymų.

Blogai ir tai, kad iš žaliavalgiškos mitybos gaunama labai mažai kalorijų. Dėl to gali stipriai nukristi svoris, sumažėti raumenų masė ar kaulų tankis.

Ekspertai taip pat pabrėžė, kad labai sunku žaliavalgystės principų laikytis ilgą laiką. Pavyzdžiui, kenčia socialinis gyvenimas, nes gimtadienio šventę organizuojantys draugai ar giminaičiai neturi, ką padėti ant stalo. Teniso superžvaigždė Venus Williams yra užsiminusi, kad išbandė žaliavalgišką mitybą, tačiau greitai suprato, kad jai tai netinka.

Kitos žalingos dietos

Ankstesniais metais blogiausiu mitybos planu buvo išrinkta keto dieta. Mažai angliavandenių ir daug riebalų vartojimu paremtas mitybos planas kritikuotas, nes jo besilaikantys žmonės valgo sveikatai nepalankius ypač perdirbtus maisto produktus, gauna per daug sočiųjų riebalų. Tuo metu sveikatai palankūs – vaisiai, neskaldyti grūdai ir dalis daržovių – išbraukiami iš mitybos raciono.

 

Šiais metais keto dieta pakilo į 25-ąją vietą 30-ies mitybos planų sąraše. Ji buvo išrinkta kaip labiausiai tinkanti greitam svorio metimui.

Naujausi tyrimai rodo, kad į keto dietą gali būti įtraukiami maistingi lapiniai žalumynai ir sveiki riebalai. Šis mitybos planas gali padėti sergant diabetu bei kontroliuojant svorį.

Žema vietą užėmė ir kitas mažą angliavandenių suvartojimą pabrėžiantis mitybos planas. Dukano dieta užėmė 28 vietą iš 30 dietų. Sklando gandai, kad šio mitybos plano laikosi įžymybės, pavyzdžiui, aktorė Jennifer Lopez, ir Velso princesė Kate Middleton.

 

Dukano dieta yra sudėtinga: valgoma daug baltymų ir iš mitybos raciono išbraukiama visa eilė maisto produktų. Dėl daugybės taisyklių ekspertai priėjo išvados, kad Dukano dieta yra labai griežta ir kai kuriems žmonėms gali būti net nesaugi. Be to, mažai įrodymų, kad Dukano dieta veikia.

Tarp blogiausių dietų pateko ir komerciniai mitybos planai „Slimfast“ ir „Herbalife“ (atitinkamai 27 ir 29 vietos), kurių pagrindą sudaro maisto papildai, specialūs kokteiliai ar batonėliai. Ekspertų teigė, kad šios programos neįskiepija sveikų įpročių, remiasi perdirbtais maisto produktais, o jų besilaikantys gali likti alkani.

Nors baltyminiai kokteiliai gali būti įtraukti į sveiką mitybą, jie nėra būtini norint užsiauginti raumenų ar numesti svorio.

Pagal „Business Insider“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: