Paaiškino, kas nutinka, kai atsisakote kofeino: keturi svarbiausi pokyčiai  (1)

Kofeinas yra labiausiai vartojamas psichoaktyvusis junginys pasaulyje. Net jei negeriate kavos ar arbatos, tikriausiai vis tiek reguliariai vartojate kofeino, nes jo yra visur – nuo gazuotų gėrimų ir vaistų nuo peršalimo iki kavos be kofeino ir šokolado, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau net ir tie žmonės, kurie per dieną išgeria tik porą puodelių kavos ar arbatos, gali jausti neigiamą poveikį, pavyzdžiui, dirglumą, sunkumą užmigti ir nervingumą. Todėl vis daugiau žmonių nusprendžia atsisakyti kofeino.

Jei galvojate atsisakyti kofeino ir domitės, kokią naudą tai gali duoti, štai ką rodo tyrimai:

Smegenų funkcija

Kofeino atsisakymas gali sukelti galvos skausmą, nuovargį. Taip yra todėl, kad organizmas išsiugdo toleranciją kofeinui.

Kofeinas prisijungia prie smegenyse esančio adenozino naudojamo receptoriaus. Dėl kofeino prisijungimo prie šių receptorių organizmas atitolina nuovargio atsiradimą. Tačiau laikui bėgant smegenų ląstelės pagamina daugiau adenozino receptorių, kad galėtų įvykti normalus adenozino prisijungimas.

Taigi, nustojus vartoti kofeiną, adenozino receptorių, prie kurių reikia prisijungti, yra perteklius. Dėl to nuovargis pasireiškia įprastai, žmogus jaučiasi labiau pavargęs nei anksčiau.

Galvos skausmas atsiranda dėl to, kad nėra kofeino. Galvoje ir kakle kofeinas sukelia kraujagyslių susiaurėjimą, todėl sumažėja kraujo tekėjimas į smegenis.

Nustojus gerti kofeiną, maždaug po 24 valandų kraujagyslės vėl tampa normalios, todėl padidėja kraujo tekėjimas į smegenis ir prasideda galvos skausmas. Jis gali tęstis vidutiniškai iki 9 dienų.

O kadangi kofeinas jungiasi su adenozino receptoriais (kurie taip pat moduliuoja skausmą), nustojus vartoti kofeiną gali laikinai padidėti skausmo suvokimas ir jautrumas jam, nes atsiranda daugiau receptorių. Kofeinas iš tiesų turi įtakos miegui tik tada, kai vartojamas vėlyvą popietę ir vakare. Taip yra todėl, kad kofeinas 40 minučių uždelsia melatonino (hormono, dėl kurio pavargstame) išsiskyrimą.

Kofeinas taip pat sutrumpina bendrą miego laiką ir sutrumpina gilaus miego laikotarpį.

Taigi kitą dieną galite būti dar labiau pavargę, todėl kofeino vartojimas pažadina, bet vėliau dėl to sunku užmigti. Kai nustosite vartoti kofeiną, gali būti, kad miegas pagerės. Kai kurie duomenys rodo, kad miegas pagerėja jau po 12 valandų.

 

Kofeinas taip pat siejamas su padidėjusiu nerimu ir panikos priepuoliais – ir ne tik tiems, kurie turi polinkį į psichikos sveikatos problemas.

Sumažinus kofeino kiekį arba jo atsisakius, gali pagerėti nuotaika. Iš dalies taip gali būti dėl to, kad jis gerina miegą. Miego trūkumas gali sustiprinti nerimą ir kitus nuotaikos sutrikimus.

Tačiau adenozino receptoriai, prie kurių jungiasi kofeinas, taip pat dalyvauja reguliuojant kitus neurotransmiterius, kurie turi įtakos stresui, laimei ir baimei.

Širdies ir kraujagyslių sveikata

Sumažinus arba atsisakius kofeino, taip pat gali dingti rėmuo ir virškinimo sutrikimai. Kofeinas skatina rūgšties sekreciją skrandyje ir silpnina stemplės sfinkterį, kuris kontroliuoja skrandžio turinio refliuksą į stemplę – tai sukelia rėmenį ir virškinimo sutrikimus.

Atsisakius kofeino taip pat gali sumažėti kraujospūdis ir sutrikti širdies ritmas, nors kiti tyrimai parodė, kad pokyčiai nedideli.

 

Taip yra todėl, kad jei žmogus daugelį metų kasdien vartoja kofeiną, jo organizmas prisitaiko prie šio poveikio ir jis tampa nauja norma, stimuliuojančiu poveikiu nervų sistemai, žarnynui ir širdžiai.

Be to, panašu, kad tolerancija kofeinui ir jo apykaita turi genetinį komponentą. Tai gali reikšti, kad vienus žmones kofeinas veikia labiau nei kitus, tačiau šį ryšį reikia ištirti išsamiau.

Baltesnė šypsena

Atsisakius kofeino gali pagerėti dantų baltumas – ne tiesiogiai dėl kofeino, bet dėl to, kad arbatoje ir kavoje yra junginių, įskaitant taninus, kurie dažo dantis.

Energetiniuose gėrimuose esantis cukrus taip pat gali pakenkti dantims. Atsisakymas gali padėti juos apsaugoti. Taip pat yra duomenų, kad kofeino turintys gėrimai gali sumažinti seilių, kurios paprastai apsaugo dantis nuo pažeidimų, kiekį.

Taip pat galite pastebėti, kad atsisakius kofeino padidėja jautrumas saldaus maisto ir gėrimų skoniui, nes kofeinas trukdo pajusti saldžių medžiagų skonį.

 

Mažiau vaikščiosite į tualetą

Kofeinas veikia žarnyno, ypač storosios žarnos, lygiuosius raumenis, todėl jie susitraukia ir sukelia norą tuštintis. Kofeinas taip pat gali pakeisti jūsų išmatų konsistenciją, ypač jei geriate per daug, nes kofeinas veikia vandens absorbciją.

Sumažinus kofeino vartojimą, gali rečiau norėti tuštintis, o išmatų konsistencija gali pasikeisti.

Kofeinas taip pat veikia kaip lengvas diuretikas, todėl padidėja šlapimo gamyba. Taip yra todėl, kad kofeinas prisijungia prie adenozino receptorių inkstuose, todėl pasikeičia natrio apykaita ir tai turi įtakos vandens susilaikymui. Taip pat yra įrodymų, kad kofeinas dirgina šlapimo pūslę, todėl gali dažniau norėti šlapintis. Atsisakius kofeino gali sumažėti kasdienių apsilankymų tualete.

Tačiau jei rimtai svarstote galimybę išbraukti kofeiną iš savo mitybos, geriausia tai daryti palaipsniui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(6)
(11)

Komentarai (1)