Viltis sužadinęs eksperimentas: prie žmogaus kūno prijungtos kiaulės kepenys veikė sėkmingai  (1)

Pensilvanijos universiteto (JAV) mokslininkai paskelbė prijungę kiaulės kepenis prie smegenų mirtį patyrusio žmogaus kūno ir stebėjo, kaip jos sėkmingai filtruoja kraują. Šis eksperimentas – tai žingsnis link to, kad vieną dieną šį metodą būtų galima išbandyti su pacientais, sergančiais kepenų nepakankamumu, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai ne pirmas kartas, kai mokslas ieško kelių panaudoti modifikuotus kiaulių organus gelbstint žmones. Pavyzdžiui, jau skelbta apie asmenis, kuriems buvo persodinta kiaulės širdis.

Tiesa, abu vyriškiai, kuriems buvo atliktas širdies persodinimo eksperimentas, numirė – nors po operacijos organai veikė normaliai, tačiau pasiekti dviejų mėnesių ribos nepavyko nei vienam.

Pensilvanijos universiteto mokslininkų eksperimentas yra kitoks gyvūnų organų persodinimo žmogui būdas, dar vadinamas ksenotransplantacija.Tai reiškia, kad kiaulės kepenys buvo naudojamos ne recipiento kūne, o už jo ribų.

Chirurgai išoriškai pritvirtino kiaulės kepenis prie žmogaus, kurio smegenys mirė, kūno ir stebėjo, kaip jos sėkmingai filtruoja kraują. Tai yra žingsnis link to, kad galiausiai šį metodą būtų galima išbandyti pacientams, kurių kepenų funkcijos nepakankamos. Tai panašu į dializę, tiems pacientams, kurie serga inkstų nepakankamumo ligomis, rašo „The Guardian“.

Praėjusį mėnesį atlikto eksperimento metu 72 valandas kraujas buvo filtruojamas per kiaulės kepenis. Pensilvanijos universiteto komanda pareiškime pranešė, kad donoro organizmas išliko stabilus, o kiaulės kepenys nerodė jokių pažeidimo požymių.

Gyvūnų transplantacijos žmogui, vadinamos ksenotransplantacijomis, dešimtmečius buvo nesėkmingos, nes žmonių imuninė sistema atmesdavo svetimą audinį. Dabar mokslininkai vėl bando tai daryti su kiaulėmis, kurių organai buvo genetiškai modifikuoti, kad būtų panašesni į žmogaus.

 

Pastaraisiais metais genetiškai modifikuotų kiaulių inkstai buvo laikinai persodinti donorams, kurių smegenys mirė, siekiant patikrinti, kaip gerai jie funkcionuoja, o dviem vyrams buvo persodintos kiaulių širdis, nors abu jie po netrukus mirė.

JAV Maisto ir vaistų administracija svarsto, ar leisti nedideliam skaičiui amerikiečių, kuriems reikia naujo organo, savanoriškai atlikti griežtus kiaulių širdies arba inkstų tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai (1)