Senstant žmonės ima žemėti: paaiškino, kodėl tai vyksta  ()

Bėgant laikui imame žemėti ir mokslininkai turi tam paaiškinimą. Priežasčių yra net ne viena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laipsniško žemėjimo priežastys yra įvairios, o viena akivaizdžiausių – stuburo iškrypimas, rašo „IFL Science“.

Su amžiumi susijęs stuburo lenkimasis vadinamas kifoze. Ji atsiranda todėl, kad senstant mažėja raumenų skaidulų ir dėl to raumenys, supantys stuburą, tampa silpnesni. Tuomet pralaimima kova su gravitacija ir galų gale nebepavyksta stovėti tiesiai.

To galima išvengti gyvenant aktyviai, reguliariai mankštinantis, bet tai reikia pradėti anksti, o ne sulaukus senatvės.

Tačiau žmonės žemėja ne tik dėl krypstančio stuburo, jie apskritai su amžiumi tampa vis mažesni. Viena svarbiausių to priežasčių – kaulų tankio mažėjimas, kurį, kaip manoma, sukelia senstant vis mažėjantis estrogeno ir testosterono kiekis.

Vitamino D trūkumas ir kalcio pasisavinimo inkstuose sumažėjimas vyresniame amžiuje gali net sukelti kaulų ligą, vadinamą osteoporoze.

Kadangi kaulai tampa silpnesni, stuburą sudarantys slanksteliai gali būti sutraiškyti dėl mūsų pačių svorio, tad gali atsirasti lūžių, vadinamų kompresiniais lūžiais. Keista, bet dauguma jų būna neskausmingi.

 

Prie viso to dar turime ir stuburo diskų, atliekančių amortizatoriaus funkciją, degeneraciją. Jie net nuo 30 metų gali pradėti džiūti, prarasti tvirtumą. O stubure yra 23 diskai, tad užtenka, jog bent keli iš jų sumažėtų pora milimetrų, ir iškart pastebime, kad žmogus žemėja.

Su amžiumi ir ligomis pakovoti sunku, bet reguliari mankšta, sportas ir vitamino D bei kalcio reikiamą kiekį užtikrinanti mityba gali procesus pristabdyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: