Užmerkę akis matote blyksnius, raštus ar kitokius vaizdus? Štai kodėl taip nutinka  (2)

Dauguma žmonių užmerkę akis tamsioje patalpoje kartais išvysta įvairius raštus, spalvų sūkurius ar net blyksnius. Mokslininkai turi paaiškinimą, kodėl tai įvyksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai vadinama „fosfenais“, t. y. šviesos pojūčiais, kuriuos žmonės patiria, kai nėra šviesos, kuri juos sukeltų. Ir tai – normalios akių veiklos rezultatas, rašo „IFL Science“.

„Mūsų akys tamsoje neišsijungia, o sukuria labai silpnus vidinius signalus, imituojančius šviesą. Šiuos signalus nuolat kuria akių užpakalinėje dalyje esančios ląstelės“, – aiškino Kvinslando technologijos universiteto Optometrijos ir regos mokslų mokyklos docentė Katrina Schmid.

„Virpesius ir bangas, kurias matome, sukelia šių ląstelių veiklos pasikeitimai. Visi tie signalai perduodami į smegenis, o smegenys tuomet imasi šios atsitiktinės veiklos interpretavimo.

Smegenys nesupranta, kad tai sukėlė iš tiesų ne šviesa, todėl manome, kad matome spalvotus šviesų blyksnius ar raštus, kurių iš tiesų nėra. Tai – savotiška iliuzija“, – aiškino K.Schmid.

 

Nors su tuo neretai susiduria visiškai sveiki žmonės, jeigu tai regite nuolat, vertėtų apsilankyti pas gydytoją, mat gali būti tinklainės ar neurologinių problemų.

Kartais tokie vaizdai matomi ir todėl, kad akys yra per daug trinamos, akies obuolys per daug paspaudžiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai (2)