Daug žadantys mokslininkų tyrimai – moterys galėtų susilaukti vaikų vėliau  ()

Kiaušidės, deja, yra vienas sparčiausiai senstančių organų. Kartu prastėja ir kiaušinėlių kokybė, mažėja galimybė pastoti. Skaičiuojama, kad moterų vaisingumas ima menkti maždaug nuo 30 metų. Tačiau mokslininkai ieško galimybių tai pakeisti ir mano radę būdą, kaip sulėtinti kiaušidžių senėjimą, rašo „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos Zhengzhou universiteto mokslininkai tyrė biologinius mechanizmus, galinčius šiuos procesus pakeisti.

Jie analizavo jaunų, maždaug dviejų mėnesių, ir vidutinio, maždaug aštuonių mėnesių, amžiaus pelių kiaušidžių ir kitų organų genų raiškos modelius.

Tyrėjai nustatė, kad vyresnių pelių organizme padidėja geno, vadinamo CD38, raiška, ir ypač kiaušidėse. Tai nebuvo netikėta, mat CD38 yra žinomas kaip senėjimo biomarkeris, gaminantis baltymą – NAD+ – ardantį fermentą. Šio baltymo vyresnėse pelėse randama mažiau.

Toks baltymas reguliuoja ląstelių medžiagų apykaitą, yra atsakingas už DNR atkūrimą. Didesnis jo kiekis siejamas su ilgesne gyvenimo trukme, geresne sveikata senstant.

Tyrimų metu mokslininkai ištrynė CD38 geną iš vyresnių pelių ir pamatytas teigiamas rezultatas – jų kiaušinėliai tapo kokybiškesni ir jauniklių vienoje vadoje būdavo daugiau.

 

Tuomet tyrėjai aiškinosi, ar įmanoma tą patį rezultatą gauti ir be genų inžinerijos. Pagyvenusioms pelėms jie skirdavo CD38 slopinančias molekules ir pastebėta, kad su ilgaamžiškumu siejamo baltymo kiekis jų kiaušidėse padidėdavo, jos atsivesdavo daugiau jauniklių.

Visgi dar nėra aišku, ar tai veiktų ir žmonėms. Šiuo metu atliekami klinikiniai tyrimai siekiant tai išsiaiškinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()