Sukūrė dėvimą prietaisą, kuris padeda kovoje su vėžiu  ()

Prie odos priklijuojamas tamprus pleistras gali stebėti kai kurių navikų dydį ir siųsti šią informaciją į programėlę. Taip galima realiuoju laiku nuolat stebėti, kaip tam tikri vėžiniai susirgimai reaguoja į gydymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai, jei žmogus turi naviką, gydytojai apie gydymo sėkmingumą gali spręsti tik per reguliarius patikrinimus. Taivano nacionalinio Tsing Hua universiteto atstovas Hsing-Wen Sungas ir jo kolegos norėjo sukurti prietaisą, kuris galėtų teikti dalį tokios informacijos pacientui esant namuose.

Konkrečiai jie daugiausia dėmesio skyrė navikų, esančių tiesiai po oda, dydžiui matuoti. Jie sukūrė dėvimą prietaisą, kurį H-W. Sungas apibūdina kaip „išmanų, lankstų pleistrą“, pagamintą iš minkšto ir elastingo plastiko, kuris gali prilipti prie odos ir prisitaikyti prie po juo esančio auglio formos.

Pleistre yra verpstės formos dalelių, kurių kiekviena yra maždaug 100 nanometrų ilgio – jos pagamintos iš deguonies ir sidabriško metalo, vadinamo hafniu. Augant augliui, pleistras pasislenka, kad prisitaikytų prie naujo dydžio, pakeisdamas nanodalelių išsidėstymą – taigi, ir medžiagos elektrines savybes.

Tyrėjai išbandė prietaisą su pelėmis ir nustatė, kad elektrinius pokyčius galima naudoti tiksliai stebėti maždaug ryžio grūdo dydžio auglių vystymąsi per septynias dienas.

Paragas Mallickas iš Stenfordo universiteto Kalifornijoje sako, kad tokie prietaisai leistų gydytojams ir pacientams greičiau nustatyti, ar gydymas yra veiksmingas, ir reaguoti į bet kokius svarbius naviko būklės pokyčius, kai tik jie įvyksta. Tačiau, kadangi prietaisas tvirtinamas ant odos, jis neveikia giliau organizme esančių navikų. Tai reiškia, kad norint, jog prietaisas taptų visuotinai naudingas, jį reikėtų iš esmės pertvarkyti, sako P. Mallickas.

 

Tyrimas skelbiamas žurnale „ACS Nano“.

Parengta pagal „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: