Tyrimas nustatė, kokį poveikį sveikatai turi kiviai  ()

„Esi tai, ką valgai“, – primena senas posakis. Kivio vaisius gali efektyviai pagerinti nuotaiką, o teigiamas poveikis pasireiškia per 4 dienas, skelbia naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žmonėms naudinga žinoti, kad smulkūs mitybos pokyčiai, pavyzdžiui, kivių valgymas, gali pakeisti kasdienę savijautą“, – sakė vienas iš tyrimo autorių, Otago universiteto (Naujoji Zelandija) Psichologijos katedros profesorius Tamlinas Conneris.

Pasak jo, žurnale „British Journal of Nutrition“ paskelbto tyrimo rezultatai pateikia visuotinai prieinamą būdą žmonėms palaikyti savo psichinę gerovę.

Vitamino C vartojimas siejamas su geresne nuotaika, gyvybingumu, gera savijauta, o vitamino C trūkumas siejamas su depresija ir kognityviniais sutrikimais.

T.Conneris sako, kad iki šiol buvo duomenų apie vitamino C įtaką savijautai, tačiau naujasis tyrimas siekė išsiaiškinti, kaip greitai pagerėja nuotaika, pradėjus vartoti vitamino C papildus arba maistą, kuriame gausu jo.

Tyrime dalyyvavo 155 suaugę žmonėms, kuriems trūko vitamino C.

Savanoriai buvo suskirtsyti į 3 grupes: vieni kasdien vartojo vitamino C papildą, kiti gavo placebo, o treti suvalgydavo po du kivius. Vėliau jie išmaniuosiuose telefonuose pildė apklausas ir pranešė apie savo gyvybingumą, nuotaiką, miego kokybę ir trukmę bei fizinį aktyvumą.

 

Paaiškėjo, kad kiviai pagerina gyvybingumą ir nuotaiką per keturias dienas. Aukščiausias lygis pasiektas per maždaug 14–16 dienų.

Pagrindinis tyrimo autorius Otago universiteto doktorantas Benas Flečeris teigė, kad supratimas, kada ir kaip pasireiškia šis poveikis, padeda geriau pažinti galimą vitamino C turtingų maisto produktų ir papildų naudą psichikos sveikatai.

„Tai padeda suprasti, kad tai, ką valgome, gali per gana trumpą laiką paveikti savijautą.

Mūsų dalyvių psichinė sveikata buvo palyginti gera, todėl jie turėjo nedaug galimybių ją pagerinti, bet vis tiek pastebėjo kivių ir vitamino C poveikio naudą“, – sakė B.Flečeris.

 

„Skatiname laikytis holistinio požiūrio į mitybą ir gerą savijautą, įtraukiant į mitybą įvairių maistinių medžiagų turinčius maisto produktus“, – pridūrė jis.

Profesorius T.Conneris teigė, kad šis tyrimas ne tik turi tiesioginę reikšmę asmenims, siekiantiems pagerinti savo psichinę savijautą, bet ir pristato naują mitybos tyrimų metodiką:

„Intensyvus išmaniųjų telefonų apklausų naudojimas suteikia galimybę realiuoju laiku suprasti kasdienius su nuotaika susijusius pokyčius.“

Parengta pagal MedicalXpress inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()