Štai kas nutinka kepenims, kai nustojate vartoti alkoholį  ()

Pasak graikų mitų, Dzeusas nubaudė Prometėją už tai, kad jis suteikė žmonėms ugnį. Jis prirakino Prometėją grandinėmis ir liepė ereliui lesti jo kepenis. Tačiau kiekvieną naktį kepenys ataugdavo – ir kiekvieną dieną erelis grįždavo puotauti. Ar kepenys iš tikrųjų gali ataugti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kepenys yra didžiausias žmogaus kūno vidaus organas. Jos reikalingos šimtams organizmo procesų, įskaitant toksinų – pavyzdžiui, alkoholio – skaidymą. Kadangi jos yra pirmasis organas, kuris „pamato“ išgertą alkoholį, nenuostabu, kad jos yra jautriausios alkoholio poveikiui.

Tačiau kiti organai, įskaitant smegenis ir širdį, taip pat gali būti pažeisti dėl ilgalaikio gausaus alkoholio vartojimo.

Specialistai kasdien susiduria su žmonėmis, sergančiais alkoholio sukeltomis kepenų ligomis. Tai yra spektras ligų, pradedant riebalų kaupimusi kepenyse (kepenų suriebėjimas) ir baigiant randų susidarymu (kepenų cirozė) – ir paprastai jos nesukelia jokių simptomų iki pat vėlyvųjų pažeidimo stadijų.

Iš pradžių kepenys dėl alkoholio suriebėja. Šie riebalai sukelia kepenų uždegimą. Reaguodamos į tai, jos bando save gydyti – todėl susidaro randinis audinys. Jei tai tęsiasi nekontroliuojamai, visos kepenys gali virsti randų tinklu su mažomis „gerų“ kepenų salelėmis tarp jų – tai ir yra kepenų cirozė.

Vėlyvosios kepenų cirozės stadijos metu, kai kepenys sunyksta, žmonės gali pagelsti (gelta), tapti mieguisti ir sutrikę, dėl skysčių kaupimosi gali atsirasti tinimas. Tai yra rimta ir gali būti mirtina.

Daugumai žmonių, kurie reguliariai išgeria daugiau nei rekomenduojamą 14 alkoholio vienetų per savaitę (maždaug šešios pintos 4 proc. stiprumo alaus arba maždaug šešios vidutinės (175 ml) taurės (14 proc.) vyno), kepenys suriebėja. Ilgalaikis ir gausus alkoholio vartojimas didina randėjimo ir cirozės išsivystymo riziką.

Geros naujienos

Laimei, yra ir gerų naujienų. Kepenų suriebėjimu sergančių žmonių kepenys vos po dviejų ar trijų savaičių atsisakius alkoholio gali pasveikti ir atrodyti bei funkcionuoti kaip naujos, teigia Plimuto universiteto (Anglija) hepoatologijos profesorius Ashwinas Dhanda.

 

Žmonėms, sergantiems kepenų uždegimu ar turinčių nedidelius randus, net per septynias dienas nuo alkoholio atsisakymo pastebimai sumažėja kepenų riebalų, uždegimas ir randai. Alkoholio vartojimo nutraukimas keliems mėnesiams leidžia kepenims išsigydyti ir grįžti į normalią būseną.

Daug geriantiems asmenims, kuriems yra sunkesnių randų ar kepenų nepakankamumas, atsisakius alkoholio kelerius metus, sumažėja tikimybė, kad kepenų nepakankamumas pablogės ir jie mirs. Tačiau daug geriantys žmonės gali būti fiziškai priklausomi nuo alkoholio ir staigus alkoholio vartojimo nutraukimas gali sukelti alkoholio abstinenciją.

Lengva forma tai sukelia drebulį ir prakaitavimą. Tačiau jei abstinencija sunki, ji gali sukelti haliucinacijas, priepuolius ir net mirtį. Staigiai nutraukti alkoholio vartojimą niekada nerekomenduojama daug geriantiems asmenims – tokie turėtų kreiptis į gydytoją, kuris patars, kaip saugiai atsisakyti alkoholio.

Kiti privalumai

 

Alkoholio atsisakymas taip pat teigiamai veikia miegą, smegenų veiklą ir kraujospūdį.

Ilgalaikis alkoholio atsisakymas taip pat sumažina kelių rūšių vėžio (įskaitant kepenų, kasos ir storosios žarnos) riziką, širdies ligų ir insulto rizikas.

Tačiau alkoholis nėra vienintelė blogos sveikatos priežastis. Jo atsisakymas turi daug naudos sveikatai, tačiau tai nėra panacėja. Į alkoholį reikėtų žiūrėti kaip į sveiko gyvenimo būdo, įskaitant subalansuotą mitybą ir reguliarius fizinius pratimus, dalį.

 

Taigi, atsakydami į Prometėjo mito klausimą, galime pasakyti, kad kepenys turi nuostabią galią atkurti save po to, kai buvo pažeistos. Tačiau jos negali ataugti kaip naujos, jei jau buvo smarkiai pažeistos.

Jei nustojote gerti ir turite tik suriebėjusias kepenis, jos gali greitai atsistatyti. Jei iš pradžių turėjote randuotas kepenis (kepenų cirozę), nustoję vartoti alkoholį galėsite šiek tiek pasveikti ir pagerinti jų funkciją – tačiau negalėsite panaikinti visos jau padarytos žalos.

Jei norite pasirūpinti savo kepenimis, alkoholį vartokite saikingai ir kiekvieną savaitę turėkite dvi ar tris dienas be alkoholio. Taip jums nereikės pasikliauti stebuklinga kepenų savigydos galia, kad išliktumėte sveiki, apibendrina A. Dhanda.

Parengta pagal „The Conversation“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(37)
(2)
(35)

Komentarai ()