Vyno taurė prieš miegą turi priešingą poveikį nei tikitės. Štai kas nutinka REM fazei  ()

Amerikiečių mokslininkų atliktas eksperimentas parodė, kad miego pokyčiai išlieka kelias naktis, jei žmogus kiekvieną kartą prieš miegą išgeria po alkoholinį gėrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taurė vyno prieš miegą po varginančios darbo dienos yra daugeliui šiuolaikinių žmonių, įskaitant ir tuos, kuriems sunku užmigti, gerai pažįstamas ritualas.

Tačiau Brauno universiteto (Brown University) ir EP Bradley ligoninės Providenso mieste (JAV) Miego laboratorijos (Sleep Laboratory) neurologų atliktas tyrimas parodė, kad alkoholio vartojimas prieš miegą reikšmingai veikia miego režimą, nes sutrumpina greitų akių judesių (REM) fazę.

Straipsnis su rezultatais paskelbtas žurnale „Sleep“.

Ankstesnių tyrimų autoriai taip pat padarė išvadą, kad alkoholio vartojimas, nors ir sutrumpina užmigimo trukmę, turi prastą poveikį miego kokybei.

Nepaisant to, jo poveikis nakties poilsio struktūrai vis dar menkai išaiškintas. Pavyzdžiui, abejojama dėl „kumuliacinio poveikio“, jei žmogus geria kelias naktis iš eilės.

Siekdami tai išspręsti, amerikiečių mokslininkai atliko eksperimentą.

Jame dalyvavo 30 suaugusiųjų (15 vyrų ir 15 moterų) nuo 31 iki 47 metų amžiaus. Tris naktis jie po aštuonias valandas miegojo laboratorijoje, o mokslininkai stebėjo jų smegenų veiklą.

Kiekvienam tiriamajam bandymas buvo pakartotas du kartus, tačiau su skirtingais gėrimais.

 

Likus 45 minutėms iki miego dalyviams buvo duodama nealkoholinio arba alkoholinio kokteilio. Praėjus 15 minučių po to, kai asmuo nuėjo miegoti, buvo išjungta šviesa.

„Mūsų duomenys parodė, kad alkoholio vartojimas prieš miegą daro didelę įtaką miego režimui, įskaitant lėtojo ir REM miego fazių pokyčius. Todėl alkoholio, kaip pagalbinės miego priemonės, vartojimas tebėra visuomenės sveikatos problema“, – apibendrino straipsnio autoriai.

Šaltinis: „Sleep“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(2)
(5)
(-3)

Komentarai ()