Šie žmonės niekada nepriauga svorio. Kas tai per paslaptis  ()

Žvelgdami į žmones, kurie niekada nepriauga svorio, negalite atsistebėti, kaip jie tai daro. Galbūt tai yra jų įsipareigojimas sportuoti. Galbūt potraukis šviežioms daržovėms iš ūkininkų turgaus. Tai gali būti veiksnių derinys, įskaitant tų žmonių genetiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi pažįstame žmogų, kuris, atrodo, niekada nepriauga svorio, ir tikriausiai visi susimąstėme, kokia yra jo paslaptis.

„Parade“ rašo, kad turime iš jo daug ko pasimokyti.

Kodėl priaugame svorio

Daugelis iš mūsų sendami priauga svorio to net nesuvokdami. Tai gal ir nėra didelis svoris – ekspertai teigia, kad kilogramas ar du per metus yra gana tipiškas vidutinio amžiaus žmonėms, tačiau laikui bėgant jis didėja.

Be to, laikui bėgant, jūs taip pat galite kaltinti savo šeimą. Genetika turi įtakos mūsų svoriui ir tam, ar mes bandome numesti kelis kilogramus, ar išlaikyti sveiką svorį.

Be to, kai kurie tyrimai rodo, kad kelių genų variantai padidina apetitą arba alkį ir maisto vartojimą. Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, nutukimas greičiausiai yra sudėtingos genetikos ir aplinkos sąveikos, kuri dar nėra visiškai suprantama, rezultatas.

Daktaras Andrew Peredo, plastikos chirurgas, atliekantis kūno kontūrų formavimo procedūras, sako:

„Genetika turi įtakos žmogaus medžiagų apykaitai. Žmonės, kurių medžiagų apykaita greitesnė dėl savo genetikos, linkę sudeginti daugiau kalorijų ir nepriauga tiek svorio, kaip tie, kurių metabolizmas lėtesnis.“

Nors negalime pakeisti savo genetikos, kai kuriuos dalykus galime kontroliuoti.

„Yra daugybė kitų veiksnių, kodėl žmonės niekada nepriauga svorio, o genetika gali būti ne vienintelė priežastis“, – sako daktaras Peredo.

„Genetika tikrai turi svarbų vaidmenį. Tačiau tai nereiškia, kad negalime būti sveiki“, – sako gydytoja gastroenterologė ir nutukimo specialistė Michelle Pearlman.

Ko niekada nedaro žmonės, nepriaugantys svorio

Jei pažįstate žmogų, kuris, atrodo, niekada nepriauga svorio, galite būti tikri, kad jis nesilaiko madingų dietų.

 

„Didžiausias klaidingas supratimas yra madingos dietos“, – sako gydytoja endokrinologė Ana Maria Kausel.

„Niekas per trumpą laiką neduos ilgalaikių rezultatų. Sėkmingą svorio metimą lemia pastovumas... ir gyvenimo būdo įpročių keitimas, o ne trumpalaikiai mitybos apribojimai“, – sako ji.

Daktaras Samuel J. Lin sutinka, kad jokia konkreti dieta neparodo teigiamų svorio metimo rezultatų po vienerių metų.

„Nuosekli, mažai kalorijų turinti mityba, ypač pusryčiai, su įvairiais maisto produktais gali būti labai svarbi norint sumažinti kūno fiziologinius prisitaikymus, kurie trukdo mesti svorį“, – sako jis.

3 populiariausi žmonių, kurie niekada nepriauga svorio, įpročiai

1. Laikosi sveikos mitybos

Tikėtina, kad svorio nepriaugantys žmonės renkasi sveiką mitybą, renkasi maistą, kuriame yra daug maistinių medžiagų, bet mažai cukraus ir riebalų.

 

Sveika mityba gali padėti išvengti diabeto, insulto, širdies ligų ir kitų ligų, kurios gali sutrumpinti jūsų gyvenimą. Kaip sako nutukimo specialistė Dina Peralta-Reich „įsitikinkite, kad savo kūną aprūpinate pakankamu kiekiu kalorijų“.

Tai nereiškia, kad turite atsisakyti ledų ar kitų skanėstų, tačiau turite įsitikinti, kad valgote maistą, kuris yra naudingas jūsų kūnui.

2. Jie nevalgo, kai jaučiasi sotūs

Prireikia maždaug 20 minučių, kol smegenys atpažįsta, jog esate sotus, pažymi daktarė Pearlman.

„Viskas priklauso nuo to, kaip valgome, kaip greitai valgome, kaip jaučiamės valgydami ir kaip vėlai valgome. Turime nustoti valgyti, kai esame sotūs, o tai užtrunka. Virškinimas prasideda burnoje. Turime kruopščiai sukramtyti maistą, ir tai užtikrins tinkamą virškinimą“, – sako Pearlman.

Galbūt norėsite uždaryti virtuvės duris naktį, sako Bostono plastinės chirurgijos plastikos chirurgas ir Harvardo medicinos mokyklos chirurgijos docentas daktaras Samuel J. Lin, kuris siūlo atsisakyti vėlyvų užkandžių.

 

„Vėlyvas valgymas sutrikdo cirkadinį ritmą, keičia kūno temperatūros ciklus, padidina laisvojo kortizolio gamybą, o tai padidina nutukimo ir metabolinio sindromo riziką“, – aiškina jis.

3. Jie yra fiziškai aktyvūs

„Dauguma žmonių, kurie gali išlaikyti sveiką svorį, yra fiziškai aktyvūs“, – sako dr. Dina Peralta-Reich.

Tyrimai rodo, kad labiau tikėtina, jog priaugsite svorio, jeigu jūsų sėdimas gyvenimo būdas. Ekspertai paprastai rekomenduoja bent 150 minučių vidutiniškai intensyvios fizinės veiklos per savaitę. Tačiau, jei norite numesti ar išlaikyti svorį, gali prireikti daugiau fizinės veiklos, teigia „Mayo“ klinika.

Jėgos treniruotės padės sukurti ir išlaikyti raumenų masę, kuri ne tik padės išlaikyti sveiką svorį, bet ir pailgins gyvenimo trukmę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()