Jei norisi dieną pradėti nuo kavos puodelio. 3 būdai, kaip palengvinti skrandžio būklę  ()

Jei esate tas žmogus, kuris ką tik atsikėlęs nori išgerti puodelį kavos, o jūsų skrandis dėl to pernelyg nesidžiaugia, norėsite toliau skaityti šį straipsnį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brukline gyvenanti dietologė Maddie Pasquariello apibendrina, kodėl pati kava nėra tinkamas rytinis gėrimas ir kaip bent kiek palengvinti skrandžio būklę ryte.

Kodėl kava pusryčiams nėra idealus pasirinkimas jūsų skrandžiui?

Kava ir kofeinas žmones veikia skirtingai. Kai kurie gali po puodelio kavos jaustis puikiai, o kiti gali patirti neigiamą virškinamojo trakto poveikį (be kitų nerimo sutrikimų) išgėrę net nedidelius kiekius.

„Geriant kavą skrandis gamina rūgštį. Taip pat galite pajusti padažnėjusius žarnyno judesius, padažnėjusį širdies susitraukimų dažnį ir padidėjusį kraujospūdį, kai geriate kavą „ant tuščio skrandžio“. Pastarasis poveikis gali sukelti nervingumą arba nerimą. Rėmuo yra dar viena galima problema, tačiau reikėtų pažymėti, kad duomenys apie tai, kaip stipriai ar nuosekliai geriant kavą tuščiu skrandžiu gali sukelti rėmenį, yra prieštaringi“, – aiškina Pasquariello.

Taip pat galite pastebėti, kad kava slopina apetitą, o tai gali trukdyti laikytis subalansuotos dietos.

„Gerdami kavą, o ne valgydami pusryčius, kuriuose gausu maistinių medžiagų, galite praleisti galimybę prisidėti prie bendro makroelementų suvartojimo per dieną“, – perspėja dietologė.

Be to, jei mankštinatės ryte arba per pietų pertrauką, Pasquariello pažymi, kad šiek tiek papildomo kuro (su maistu, o ne tik kofeinu) padės efektyviau pasportuoti.

3 patarimai, kad rytinis kavos puodelis būtų lengviau virškinamas

„Jei turite sveiką žarnyną, t.y. tokį, kuris turi stiprią gynybos sistemą ir atlieka savo darbą efektyviai, jis nuolat dirba, kad atskirtų tai, ką valgote, nuo paties skrandžio gleivinės“, – aiškina Pasquariello.

Žvelgiant iš šios perspektyvos, jums nereikia per daug jaudintis dėl pavojaus, kurį sukelia puodelis kavos tuščiu skrandžiu. Tačiau jei jūsų pilvas susisuka išgėrus kavos, pabandykite laikytis toliau pateiktų dietologų patvirtintų patarimų, kaip gerti kavą ryte.

 

1. Pirmiausia gerkite vandenį

Kadangi kietai miegodami mes prarandame vandenį, gurkšnodami vandenį, kai atsikeliate, galite padėti jūsų hidratacijai ir galbūt net skrandžiui veikti sklandžiai.

„Kai kuriems žmonėms, pirmiausia išgėrus vandens, kofeino poveikis gali susilpnėti – ir apskritai geriausia pradėti nuo vandens prieš vartojant kitus gėrimus“, – sako Pasquariello.

„Tai padeda jūsų organizmui rehidratuoti po nakties miego, gerina virškinimą ir skatina sveiką medžiagų apykaitą.“

2. Valgykite

„Maisto kąsnelis kartu su savo rytiniu puodeliu tikriausiai yra vienas geriausių būdų, kaip išvengti virškinimo sutrikimų, geriant kavą“, – dalijasi Pasquariello. „Valgydami šiek tiek maisto, padedate pasisavinti dalį pagamintos skrandžio rūgšties ir išvengsite nemalonių simptomų.“

 

Kalbant apie tai, ką valgyti,  nesvarbu, ar mėgstate saldžius, ar pikantiškus patiekalus. Pasquariello tiesiog pataria laikytis angliavandenių, baltymų ir riebalų balanso standarto, kad išliktumėte energingi ir sotūs iki pietų. 

P. S. Suteikdami pirmenybę skaidulų vartojimui taip pat pasirūpinsite savo žarnynu ir sveikata.

3. Pakeiskite gėrimus

Reikia šiek tiek laiko aklimatizuotis prieš mėgaujantis sočiais pusryčiais pabudus? Jei kava absoliučiai „privalo“ likti vienu iš jūsų rytinio meniu elementų, o jūs vis dar tikitės sumažinti virškinimo diskomfortą, Pasquariello siūlo sumažinti kavos tūrį, stiprumą arba užplikymo laiką. Tai gali atrodyti taip: espreso kavos puodelių skaičiaus sumažinimas nuo trijų iki dviejų arba perėjimas prie mažai rūgšties turinčios kavos, pavyzdžiui, tamsaus skrudinimo. Arba pasirinkite lėto virimo kavą, o ne šaltą užplikymą. 

 

Kitos naudingos idėjos: 

Jei esate įpratę mėgautis juoda kava, dietologė sako, kad šlakelis pieno ar grietinėlės (ne tiems, kuriems sunku virškinti laktozę) gali padėti sumažinti skrandžio sutrikimus. Kai kurie žmonės taip pat gali nuspręsti į kavą įberti nedidelį žiupsnelį kepimo miltelių, kad padidintų bendrą jos pH ir išvengtų rėmens.

Priėmus vieną, kelis ar visus šiuos patarimus, jūsų virškinimas tikrai bus geresnis – nereikės sugadinti skanaus rytinio gėrimo ir gausite daug naudos sveikatai.

Parengta pagal: www.wellandgood.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Ugnė Kalniūtė
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: