Kaip geriau sveikatai? Miegoti ant kairiojo ar dešiniojo šono  ()

Dažnai skirtingi žmonės turi skirtingą mėgstamą miegojimo poziciją. Vieni renkasi miegoti ant kairiojo šono, kiti - dešiniojo, o kiti pasirenka miegoti ant pilvo, ar nugaros. Tačiau, ar susimąstėte, kuri miegojimo pozicija yra sveikiausia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kurioje pusėje turėtumėte miegoti, kairėje ar dešinėje?

Atsakymas į klausimą „kurioje pusėje“ labai priklauso nuo to, ar jūs susiduriate su tam tikra sveikatos būkle, nes buvo įrodyta, kad tam tikros miegojimo padėtys ant šono labiausiai veikia virškinimo traktą ir širdies ir kraujagyslių sistemas. Jei nesate susirūpinę nė viena iš sričių, jūsų sveikata greičiausiai nebus labai veikiama, ar pasirinksite miegojimo padėtį dešinėje ar kairėje pusėje, nors apskritai miegojimas ant šono gali būti visai gera idėja.

Miego ant kairiojo šono privalumai

Jei kenčiate nuo rėmens (dar žinomo kaip rūgšties refliukso) ar gastroezofaginio refliukso ligos (GERL), jums būtų gerai miegoti ant kairiojo šono, nes tyrimai rodo, kad miegas ant dešinės lemia padidėjusį rūgšties epizodų skaičių. „Tikėtina, kad taip yra dėl skrandžio padėties", sako daktaras Rezaie.

Taip pat daktaras Rezaie pažymi, kad galvos padėtis miegant ant kairiojo šono gali turėti įtakos virškinimo funkcijai, ir priduria, kad „didesnis galvos pakilimas buvo susijęs su retesniu refliukso epizodų naktį“.

Nors tam tikros reguliuojamos lovos ir lovos rėmai leidžia keliais centimetrais pakelti lovos galvūgalį, taip pat galite pastatyti lovos stovus po dviem lovos stulpais lovos galvūgalyje, kad ją šiek tiek pakreiptumėte, arba daktaras Rezaie siūlo naudoti specialią pagalvę, kad sukurtumėte panašų viršutinės kūno dalies pakėlimą.

Vienintelis kitas sveikatos scenarijus, pagal kurį tyrimai rodo, kad turėtumėte miegoti ant kairiojo šono, o ne ant dešinės, yra nėštumo metu, nes miegas ant kairiojo šono gali padėti gerinti nėščiosios ir kūdikio kraujotaką. Kažkada buvo manoma, kad miegas ant kairės nėštumo metu taip pat gali sumažinti negyvagimio tikimybę, tačiau 2020 m. atliktas tyrimas parodė, kad miego padėtis greičiausiai neturės didelės įtakos gimdymo rezultatams per pirmuosius du trimestrus, taigi, trečiąjį trimestrą miegas ant kairės, tikriausiai, yra svarbiausias ir naudingiausias.

Miego ant dešinio šono privalumai

 

Miegojimas ant dešiniojo šono, o ne kairiojo, gali turėti teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių būklei, tačiau, kaip ir miegojimo ant kairės nauda virškinimo traktui, miego ant dešinės su širdimi susijusi nauda yra daug svarbesnė tiems, kurie turi esamą širdies ligą, nei tiems, kurie jos neturi.

Yra įrodymų, kad ypač žmonėms, sergantiems širdies nepakankamumu, miegas ant kairiojo šono gali būti žalingas, palyginti su miegu ant dešinės, sako Jungtinėje Karalystėje dirbantis intervencinis kardiologas Thomas Snow, MBBCh, MRCP. „Širdies nepakankamumas yra būklė, kai širdies siurblys susilpnėja ir susitraukia ne taip efektyviai", aiškina dr. Snow, o tyrimai parodė, kad šia liga sergantys pacientai dažnai vengia miegoti ant kairiojo šono, nes taip gali jaustis patogiau ir galbūt sumažinti vietinio slėgio poveikį nei miegant ant kairės pusės.

 

Tuo pačiu metu nedidelis 2018 m. tyrimas, kuriame dalyvavo 10 sveikų asmenų, parodė, kad miegas ant kairiojo šono buvo susijęs su elektrokardiogramos (EKG) rodmenų pokyčiais, kuriuos mokslininkai priskyrė širdies padėties pokyčiams per naktį dėl gravitacijos. Priešingai, beveik jokio EKG aktyvumo skirtumo nebuvo nustatyta, kai dalyviai miegojo ant dešiniojo šono, šiuo atveju krūtinės ertmės padėtis neleido širdžiai judėti ar pasisukti.

Miegojimas ant dešiniojo šono gali būti saugesnė miego padėtis širdžiai, tačiau vis dar nėra įrodymų, kad miegojimas ant vieno ar kito šono užkirs kelią arba padidins riziką susirgti širdies liga. 

Ar miegas ant šono yra sveikesnis už miegą ant nugaros ar pilvo?

Geros naujienos 60 procentų suaugusiųjų, kurie renkasi miegą ant šono, yra tai, kad miegas ant abiejų pusių turi nemažai naudos sveikatai. Pirmiausia tai gali padėti sumažinti knarkimą, palyginti su miegojimu ant nugaros, kai liežuvis ir minkštieji gerklės audiniai gali nukristi atgal ir trukdyti oro srautui. Gydytojai priduria, kad tokia kūno padėtis taip pat gali prisidėti prie miego apnėjos, kuri yra miego sutrikimas, dėl kurio miegant sutrinka kvėpavimas.

 

Miegas ant šono taip pat gali palaikyti jūsų virškinimo sveikatą, nepaisant to, kurią pusę pasirinksite. Nors nėra daug gerų įrodymų, anekdotiškai kalbant, miegojimas ant pilvo nėra idealus virškinimui“, sako daktaras Rezaie ir priduria, kad gulėjimas ant nugaros taip pat gali pabloginti refliuksą.

Jei skauda pečius ar klubus, vis tiek galbūt norėsite miegoti ant nugaros, kad sumažintumėte spaudimą šioms kūno dalims, o jei neturite nė vienos iš pirmiau nurodytų būklių, tikrai nėra jokios žalos, jei taip ir darysite.

Parengta pagal: www.wellandgood.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Ugnė Kalniūtė
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: