Viena gudrybė padeda susikaupti: pagerėja nuotaika ir galva geriau dirba  ()

Tyrimai rodo, kad fizinis aktyvumas iš tikrųjų yra naudingas psichinei sveikatai. Teigiama, kad vos 15 minučių pasivaikščiojimas lauke gali pagerinti nuotaiką ir sumažinti depresijos jausmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo, kad po pasivaikščiojimo sparčiu žingsniu žmonės mąsto aiškiau. Tai logiška. Širdis aktyviau pumpuoja deguonį ir maistingąsias medžiagas į raumenis, tuo pačiu pamaitinamos ir smegenys.

Kokie maisto produktai padeda išlikti susikaupusiems?

2015 m. mokslininkai pranešė apie mitybos būdą, kuris, kaip nustatyta, padeda sulėtinti laipsnišką pažinimo funkcijų silpnėjimą, įprastai pasireiškiantį senstant. Tai buvo Viduržemio jūros regiono ir DASH dietų (angl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) derinys, pavadintas MIND dieta (angl. Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay).

Šio mitybos stiliaus maisto produktuose gausu maistinių ir kitų medžiagų, kurios, kaip manoma, padeda apsaugoti smegenis oksidaciniuostreso ir uždegimų.

Rush universiteto medicinos centro (Čikaga, JAV) ir Harvardo universiteto mokslininkai pranešė, kad vyresnio amžiaus žmonių, kurie atidžiai laikėsi šio mitybos plano, pažintinių funkcijų silpnėjimas buvo lėčiausias.

Vėliau, 2023 m., atlikus atsitiktinių imčių kontroliuojamąjį tyrimą, kurio metu trejus metus buvo stebimi MIND dietos besilaikantys vyresnio amžiaus žmonės, nenustatyta jokių reikšmingų kognityvinių testų pokyčių, palyginti su kontroline grupe. Tai leidžia manyti, kad kuo ilgiau laikysitės MIND dietos, tuo didesnę naudą gausite.

Štai pavyzdys, kaip gali atrodyti MIND mitybos planas:

Kasdien: bent trys porcijos neskaldytų grūdų, viena ar daugiau porcijų daržovių (daugiausia žaliųjų lapų), ne daugiau kaip 1 valgomasis šaukštas sviesto. Alyvuogių aliejus – pagrindinis pridėtinių riebalų šaltinis.

 

Kas savaitę: Bent penkios porcijos riešutų, keturios porcijos pupelių, dvi porcijos uogų, du paukštienos patiekalai ir vienas žuvies patiekalas. Ne daugiau kaip penkios pyragaičių ir saldumynų porcijos (per savaitę, nepamirškite!), keturios jautienos, kiaulienos ar avienos porcijos ir viena sūrio ir kepto maisto porcija.

Ribokite alkoholį. Per didelis alkoholio vartojimas yra susijęs su ankstyva demencijos pradžia, teigiama 2023 m. žurnale „Journal of the American Medical Association“ paskelbtame moksliniame straipsnyje.

Pagal „MedicalXpress“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()