Antibakteriniai šviesos jungikliai – galimybė apsisaugoti nuo užkrečiamų ligų  ()

Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti panaudojami ir iš specialios medžiagos pagaminti šviesos jungikliai. Antibakterinėmis savybėmis pasižymintys jungikliai iš sidabro jonais papildyto plastiko, kuris sudaro barjerą žalingiems mikroorganizmams daugintis, gali būti veiksminga infekcijų plitimo prevencijos priemonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltijos Amerikos klinikos gydytojos Aleksandros Liepaitės teigimu, mikrobai – bakterijos, virusai, grybeliai, daugiausia kaupiasi dažnai liečiamuose paviršiuose, kurie būna ir mažiau valomi, pavyzdžiui, ant rankenų, kėdžių ir porankių, stalviršių, šviesos jungiklių, turėklų, vandens čiaupų ar lifto mygtukų.

„Mikrobai atsiranda aplinkoje, kai žmonės ar skleidžia juos kosėdami, čiaudėdami, liesdami nešvariomis rankomis ir kt. Ant paviršių mikrobai tik kaupiasi, tačiau nesidaugina. Palietus užterštą paviršių, patogenai gali patekti į gleivinę ir pradeda daugintis bei sukelia ligą. Taip įvairios infekcijos plinta ir suserga vis daugiau žmonių“, – aiškina A. Liepaitė.

Ant jungiklių esantys mikrobai gali sukelti ir tuberkuliozę, ir gastritą

Pasak gydytojos, ligų spektras, kuriomis galima susirgti viešojo naudojimo vietose liečiant įvairius paviršius, o vėliau nenusiplaunant rankų, yra labai įvairus: nuo kvėpavimo ligų iki šlapimo takų infekcijų.

„Tokias atvejais rizikuojama susirgti įvairiomis kvėpavimo takų ligomis, pavyzdžiui, bronchitu, sinusitu, tuberkulioze. Gali sukelti ir virškinimo sistemos negalavimų: gastritą, hepatitą, įvairių odos bei gleivinių infekcijų“, – vardija gydytoja.  

Jos teigimu, tinkama asmeninė higiena ir švarūs paviršiai yra ypač svarbūs šaltuoju metų laiku, siekiant apsisaugoti nuo itin paplitusių peršalimų, virusinių susirgimų ar koronaviruso.

„Griežta higiena bei švarūs paviršiai neleidžia kauptis mikrobams ir liečiant juos patekti į žmogaus organizmą. Taip galima sumažinti įvairių infekcijų plitimą, sustabdyti spartų virusų dauginimąsi. Žiemos sezono metu tai ypač aktualu, nes kvėpavimo takų virusai (gripas, Covid-19, rinovirusai) gali išlikti ant paviršių net keletą dienų“, – sako A. Liepaitė.

Gydytojai antrina ir jungiklių bei protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ vadovas Raimundas Skurdenis, kurio teigimu, šviesos jungikliai yra vieni dažniausiai liečiamų įrenginių namuose bei įvairiose visuomeninės paskirties įstaigose. Dėl šios priežasties tinkamai neprižiūrimi jie neretai tampa bakterijų, virusų, grybelių sankaupa ir mainų šiais nepageidaujamais mikroorganizmais vieta. Ypač tai pasakytina apie žmonių gausiau lankomas viešąsias įstaigas: valstybines ir privačias poliklinikas, ligonines, sporto klubus, kur rizika pasigauti ligą sukeliantį virusą ar bakteriją yra gerokai didesnė.

 

„Pavyzdžiui, sergantis žmogus įjungė šviesą laiptinėje ar tualete ir paliko žalingų mikroorganizmų ant jungiklio. O tada sveikasis, palietęs tą patį jungiklį, tuos mikroorganizmus susirinko ir taip atsiranda tikimybė susirgti. Tokia rizika yra itin didelė vaikų ligoninėse, senelių pensionatuose, slaugos namuose ir kitose panašaus profilio įstaigose, kuriose esančių žmonių imunitetas yra nusilpęs, o bet kokia liga gali sukelti komplikacijų“, – sako R. Skurdenis.

Veiksmingumą patvirtina nepriklausomi tyrimai

Pasak eksperto, matydamas tokią problemą, Vokietijos elektros instaliacijos prietaisų gamintojas sukūrė natūraliomis antibakterinėmis savybėmis pasižyminčius elektros prietaisus – šviesos jungiklius, kištukinius lizdus, kurie ne tik neleidžia plisti pavojingiems mikrobams, bet ir stabdo jų dauginimąsi, nes specialus jų paviršius sunaikina bakterijų ir grybelių maitinamąją terpę.

 

„Šių prietaisų gamyba yra paremta baktericidinėmis sidabro savybėmis: sidabro jonai yra įmaišomi į plastiką, iš kurio yra gaminami antibakteriniai jungikliai, kištukiniai lizdai ir kiti prietaisai. Neorganiniame nešiklyje įkrauti sidabro jonai kontaktuoja su aplinkoje esančia drėgme, o ši reakcija aktyvina baktericidinį šių prietaisų paviršiaus efektą – stabdo ligų sukėlėjų dauginimąsi“, – teigia R. Skurdenis.

Anot jo, tai, kad ant tokių jungiklių atsiradę mikroorganizmai yra nukenksminami, įrodė ir mokslinius tyrimus atlikę bent kelių Vokietijos universitetų tyrėjai. Jų laboratorinės simuliacijos parodė, kad baktericidinis jungiklių ir kitų įrenginių poveikis yra veiksmingas mažiausiai 15 metų ir nesumažėja juos dažnai valant.

Antibakterinė apsauga – nenudyla

Pasak R. Skurdenio, būtent dėl šių priežasčių elektros prietaisai su sidabru yra rekomenduojami tose vietose, kurioms yra keliami aukštesni higienos reikalavimai: ligoninėse, senjorų pensionatuose, darželiuose ir kitose vietose, kur visi paviršiai turi būti itin kruopščiai dezinfekuojami.

 

„Dažniausiai tai daroma specialiais skysčiais, tačiau plaunant jungiklius, o ypač kištukinius lizdus, kurie yra elektros instaliacijos dalis, atsiranda trumpo sujungimo tikimybė, o ir patys dezinfekciniai skysčiai yra chemija, kuri gali būti pavojinga žmogui ir aplinkai. Tuo tarpu sidabro jonai, kurie dezinfekuoja jungiklio paviršių yra natūralūs nekenksmingi elementai, nepasižymintys jokiu neigiamu poveikiu“, – aiškina „JUNG Vilnius“ vadovas.

R. Skurdenio teigimu, jungiklių paviršiaus medžiaga su pridėtais sidabro jonais nėra dažai – ji nenudyla, nenusiplauna, nesidėvi. Specialisto manymu, nors vien tik bekvapių, nanodalelių neturinčių antibakterinių jungiklių naudojimas negali pilnai užtikrinti visos užkrečiamų ligų profilaktikos ir infekcijų plitimo prevencijos, tačiau jie gali veiksmingai tas priemones papildyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()